Quantcast
Radio1_v_zivo


Vse najboljše, Lučka!
Robert Roškar | 12. 6. 2013 16:23
Sladoled na palčki praznuje 55 let
Ključne besede:     lučka    sladoled    praznuje    55 let
Lučka nekoč in danes

Milena se spominja svoji dni kot Lučka:
PRENESI DATOTEKO
Robert Roškar

Lučka, sladoled na palčki iz Ljubljanskih mlekarn, ki smo ga lizali kot otroci, ima 55 let. Še vedno je priljubljena, saj je ravno prav velika, da jo lahko dovolj hitro poližeš, in ti ne začne teči po bradi.

Sladoled na palčki je po naključju odkril mešalec pijač Frank Epperson, doma iz Oaklanda v Kaliforniji. Nekega dne je za svoje stranke pripravil demonstracijo limonad. Po opravljenem delu je zunaj na okenski polici pozabil kozarec limonade, v njej pa palčko za mešanje. Noč je bila hladna, temperatura je padla pod ničlo, naslednji dan, ko je Frank palčko hotel potegniti ven, je ugotovil, da v roki drži zamrznjeno sladico, kot nalašč za lizanje. Sladko odkritje je leta 1923 zaščitil na patentnem uradu in izum prodal podjetju Joe Lowe, ki je ledene lizike poslalo na trg pod imenom Popsticle.

Petintrideset let kasneje, leta 1958, so Ljubljanske mlekarne prvič izdelale mlečni sladoled na palčki, oblit s čokolado, ki so ga poimenovali Lučka. Njeno ime se je tako zasidralo v spominu ljudi, da je postalo splošno ime za vse sladolede na palčki. 

Rjavooka deklica z dvema črnima čopkoma, ki je leta 1969 pozirala za osrednji lik na reklamnih materialih, je Milena Vrbec. Milena se svojih zvezdniških trenutkov ne spominja dosti, saj je bila takrat stara šele tri leta. Iz otroškega vrtca v Hubadovi ulici v Ljubljani so izbrali tri deklice, jih oblekli in jim na glavo poveznili lasulje. Nazadnje je bila izbrana Milena, za delo otroškega modela je prejela tudi honorar – 700 dinarjev.