Quantcast
Radio1_v_zivo


Vikend tvojih glasbenih poslastic
Nagrajujemo | 2. 6. 2013 19:04
60 glasbenih poslastic za 60 let originalne blejske kremne rezine!
Ključne besede:     Originalna blejska kremna rezina    vikend glasbenih poslastic    bled    kremšnita

Originalna blejska kremna rezina s Kavarne Park praznuje 60 let! Ta konec tedna je zato na Radiu 1 še slajši, saj vam vrtimo le najslajše glasbene poslastice!

 

Začetki zgodbe o originalni blejski kremni rezini

Slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. Pri tem je uporabil star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano. Tako je nastala izjemno lahka in rahla sladica, ki gre ljudem še danes izjemno v slast.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo. Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljinim sladkorjem v prahu in ploščo razrezal na 60 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.

                   

Originalna blejska kremna rezina je po vseh teh letih še vedno natančno takih dimenzij in izdelana po originalnem receptu.

Od leta 1953 so Parkove slaščičarke in slaščičarji spekli blizu 12 milijonov originalnih blejskih kremnih rezin, odslej se bodo njeni ljubitelji lahko posladkali tudi z družinsko kremšnito in sladoledom z okusom originalne blejske kremšnite. Na vodenem ogledu po slaščičarski delavnici hotela Park si obiskovalci lahko ogledajo pripravo originalnih blejskih kremnih rezin.

      

O KREMNI REZINI Z NAJLEPŠIM RAZGLEDOM 

 Vsa leta so v Parkovi slaščičarski delavnici vestno beležili pečene maslene plošče, iz katerih so nastajale omamne kremne kocke. V 60 letih, to je od leta 1953 do danes, je bilo narejenih že skoraj 12 milijonov originalnih blejskih kremnih rezin. Kavarna Park ob jezeru je tista točka, kjer se proda in poje največ kremnih rezin. Ob lepih spomladanskih in jesenskih vikendih jih v slaščičarni spečejo od 2500 do 3500, še vedno pa slaščičarji pomnijo rekordnih vikendov v poznih 70-ih letih, ko so pozimi v enem samem koncu tedna spekli tudi do 6000 kremnih rezin. V tem obdobju je Blejsko jezero redno zmrzovalo in zimska idila je privabljala na Bled ogromno obiskovalcev.

 

Blizu 12 milijonov kremnih rezin v številkah:

  • če bi jih zložili v vrsto eno poleg druge, bi segle od Bleda do Rima.
  • če bi jih zložili eno na drugo okoli Blejskega jezera, bi nastalo 6,5 m visoko obzidje.
  • za izdelavo toliko kremnih rezin so slaščičarji porabili: 106 ton moke, 240 ton sladkorja, 5 milijonov jajc in 720.000 litrov mleka.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del