Quantcast
Radio1_v_zivo


Po vzoru Volfsburga
| 12. 4. 2013 10:53
Kraljič o gospodarskem razvoju Maribora
Ključne besede:     Volfsburg    Maribor    Kraljič dr. Peter
Kraljič
Kraljič je v svoji karieri svetoval številnim vladam, občinam in korporacijam.

Dr. Peter Kraljič, priznani mednarodni svetovalec vlad in korporacij, vidi v Mariboru ogromno ekonomskega potenciala. Ob obisku mesta ob Dravi pa ga je presenetil podatek o skoraj 19- odstotni brezposelnosti.

Gospodarske slike mesta sicer ne pozna podrobno, a poudarja, da gre za območje, ki ima industrijsko tradicijo. Revitalizacije ekonomije mesta ob Dravi se bi po njegovo bilo potrebno lotiti sistematično. V prvi vrsti je potrebno narediti dobro analizo stanja, nato mobilizirati deležnike ter narediti dober projekt.

Pomembno vlogo lahko ima po njegovo občina, a sama ne more narediti vsega. Svoje mora dodati država, predvsem pa ljudje, ki so preko različnih institucij tako ali drugače vpeti v gospodarstvo.

Kot model uspešne revitalizacije Kraljič omenja nemški Volfsburg. Sam je namreč sodeloval pri njegovi gospodarski oživitvi. V omenjenem nemškem mestu, ki ima dobrih 120 tisoč prebivalcev (podobno kot Maribor), so naredili dober projekt ter v štirih letih brezposelnost zmanjšali na 7 odstotkov.

To je možno tudi v Mariboru, mesto hrabri Kraljič in dodaja, da je potrebno začeti sodelovati. Velik potencial vidi v Univerzi v Mariboru ter znanju tukajšnjih ljudi, vezanih predvsem na industrijske dejavnosti.

Najpomembnejše pa je, tako Kraljič, da se Maribor odpre ter začne predstavljati tujim investitorjem.