Radio1_v_zivo


Državnega denarja ni
| 11. 4. 2013 13:05
V občini Duplek še čakajo na državno pomoč
Ključne besede:     Državna pomoč    Duplek    poplave
Vodotoki
Veliko škode so novembrske poplave povzročile tudi na vodotokih.

Občina Duplek je bila ob novembrskih poplavah med najbolj prizadetimi občinami v Podravju. Kljub drugačnim obljubam, državnega denarja ni od nikoder, nam je pojasnil Mitja Horvat, župan občine Duplek. Ob tem je izrazil upanje, da jim bo občina v prvi vrsti namenila vsaj 75 tisoč evrov za stroške intervencije, ki so sicer znašali dobrih 200 tisoč evrov.

Škoda po novembrskih poplavah se v Dupleku meri v milijonih evrov. Na javni infrastrukturi in stanovanjskih objektih naj bi znašala slabe tri milijone evrov, še milijon več pa, ko je govora o kmetijskih površinah in vodotokih.

Novembrska naravna nesreča pa v omenjeni občini ni osamljen primer. V zadnjih dneh se namreč občina Duplek sooča z zemeljskimi plazovi, ki ogrožajo tudi stanovanjske objekte. Sanacija zemljišč bo po prvih ocenah stala več sto tisoč evrov.

Ne glede na to, da ji narava ne prizanaša, občina letos načrtuje številne investicije. Po besedah Horvata namreč razvoj ne sme obstati, zato so tudi proračun, ki je težak okoli 10 milijonov evrov, načrtovali precej optimistično.