Quantcast
Radio1_v_zivo


Konec 'turistične štale'
| 30. 3. 2013 16:07
S certificiranimi programi do novih jahačev v Lipici
Ključne besede:     Lipica    Turizem    kobilarna    Bizjak    Boštjan    Janez    Rus    jahanje    konj    konjeništvo    šola    certificiran    program    izobrazba    srednja šola    javno    tržno    dolg
lipicanci
Bizjak: "Takega konjeniškega turizma, kot smo se ga šli doslej, ni nikjer več. Je preživet." (Foto: paradajz.net)

V lipiški Kobilarni se obetajo korenite spremembe. Že preživele koncepte sedanje "turistične štale" bi zamenjali z novimi in ambicioznimi rešitvami, ki bi njihovo ponudbo dvignile na višjo raven.

V. d. direktorja kobilarne Boštjan Bizjak in strokovni vodja kobilarne Janez Rus sta ta teden predstavila osnutke novega koncepta, s katerim želijo nadomestiti sedanjega, že preživelega. Po Besedah Bizjaka so postali "turistična štala", kamor ljudje prihajajo gledat konje in spat, trendi pa se povsod spreminjajo v smeri celovitejše ponudbe. Gostov iz Lipice seveda na bodo podili, a jim bodo poleg ogledov kobilarne in neformalnega učenja jahanja ponudili tudi certificirane programe na področju konjeništva, s katerimi bi pridobili potencialne nove jahače, ki bi se pri njih zaposlili v prihodnosti. V devetih letih se bo večina njihovih sedanjih jahačev namreč upokojila, ker bodo dvignili raven izobrazbe, pa bodo novi jahači lahko imeli tudi boljše plače. Tovrstno izobraževanje želijo vključiti v eno od srednjih šol, razmišljajo pa tudi o visokošolskih in univerzitetnih programih.

Tržno in javno naj bo ločeno, a naj sobiva

Spregovorili so tudi o privatizaciji javne kobilarne, kar pa po besedah Rusa ne bi bila dobra ideja, saj so, kot pravi, vse državne kobilarne, ki so jih privatizirali, propadle. Rus meni, da je treba natančno ločiti javno od tržne dejavnosti. Tudi dolg Lipice Turizma do kobilarne naj bi bil manjši, kot je na papirju, saj se po besedah Bizjaka denar ni pretakal samo iz javnega k tržnemu, temveč tudi obratno (npr. Lipica Turizem plačuje za ogrevanje prostorov, kjer je uprava zavoda).

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del