Radio1_v_zivo


Popravili sporno uredbo
| 20. 3. 2013 11:47
Občine spet bdijo nad gradnjo pomožnih objektov
Ključne besede:     uredba    Černač    Zvone    Zvonko    Černačeva uredba    Goriška    Brda    občina
 zidanica
Je s črnimi gradnjami, ki nastanejo mimo občinskih določil, s spremembo uredbe resnično konec? (Fotografija je simbolična. Foto: Igor Modic/Delo)

Po tem, ko so se slovenske občine glasno uprle tako imenovani Černačevi uredbi, ki je zelo poenostavila birokratske postopke za gradnjo pomožnih kmetijskih objektov in njihovo gradnjo omogočila mimo občinskih določil, je odhajajoča vlada na pobudo infrastrukturnega ministra Zvoneta Černača na včerajšnji seji uredbo spremenila.

Vlada je včeraj spremenila "zloglasni" 8. člen uredbe, ki po novem določa, da mora biti vsak poseg v prostor skladen z občinskimi akti. Tako recimo ni več možno graditi objektov, ki ne spadajo v arhitekturno tradicijo in prostorske načrte nekega območja oz. občine (npr. gradnja tipičnih dolenjskih zidanic na Goriškem).

Zelo priljubljenih kmečkih lop, vinskih kleti in drugih pomožnih kmetijskih objektov, ki so se brez pravega nadzora hitro spreminjali v na primer vikend hišice, pa uredba po novem ne deli več na enostavne (gradbeno dovoljenje ni potrebno) in nezahtevne (gradbeno dovoljenje je potrebno ob predložitvi skice z merami in prikazom umestitve objekta na zemljišče). Vsi tovrstni objekti zdaj spadajo pod nezahtevne, kar gradbenim inšpektorjem omogoča, da jih vzamejo pod svoj drobnogled.

Kljub za mnoge pozitivnim spremembam, pa nekateri še vedno svarijo, da uredba še naprej omogoča gradnjo do 150 kvadratnih metrov velikih pomožnih kmetijskih objektov, njihovega števila pa na posameznem zemljišču ne omejuje. Prav tako postavitve teh objektov ne pogojuje z bližino dejanskih obdelanih površin.