Quantcast
Radio1_v_zivo


Zmaga Fištravca
| 18. 3. 2013 11:26
Drugi krog ne bo potreben
Ključne besede:     Nadomestne volitve    Fištravec    zmaga    veselje
Fistra
Fištravec z ekipo ob spremljanju delnih neuradnih izidov nadomestnih županskih volitev.

Milan Mikl, županski kandidat in nosilec županskih pooblastil
PRENESI DATOTEKO
Mikl o zmagi Fištravca in volilni udeležbi.
Dr. Boris Vezjak, filozof in podpornik Andreja Fištravca
PRENESI DATOTEKO
Vezjak o odgovornosti intelektualcev.
Dr. Andrej Fištravec, novoizvoljeni župan MOM
PRENESI DATOTEKO
Fištravec o prvih korakih po izvolitvi.

Že včerajšnji prvi krog nadomestnih županskih volitev v Mestni občini Maribor je dal zmagovalca. S slabimi 53- odstotki glasov (neuradni izidi) je postal novi mariborski župan dr. Andrej Fištravec. Ob dejstvu, da je izvoljen za župana, je poudaril, da so redki verjeli v zmago v prvem krogu, kaj šele, da bi to uspelo 'uličarju'. S tem je Fištravec, tako je dejal, parafraziral enega od slovenskih politikov.

Prostor pod arkadami mariborskega gradu, kjer je imel Fištravec svoj štab, je bil sinoči premajhen za sedmo silo ter številne podpornike, ki so mu želeli osebno čestitati. Zadnji čas naj bi bil, da je mesto za župana dobilo intelektualca, nam je dejal dramski igralec Vlado Novak, ki je vseskozi odkrito podpiral Fištravca.

Med prvi je novoizvoljenemu županu (40. po vrsti) čestital prvi izzivalec Matevž Frangež. Zaželel mu je vso srečo ter mu obljubil, da je njegova ekipa pripravljena pomagati pri ustvarjanju boljšega Maribora. Čeprav ga podpira, je bil filozof dr. Boris Vezjak v svoji izjavi nedvoumen, ko je dejal, da bodo intelektualci nosili del odgovornosti, če bo Fištravec za seboj pustil nezadovoljstvo.

56- letni sociolog bo moral na uradne izide volitev še malo počakati. Do takrat naj bi dokončno formiral svojo ekipo, s katero bo začel delati takoj. Zaveda se namreč, da si 100 dni miru v danih razmerah ne more privoščiti.

Zelo turobno je bilo sinoči nekaj deset korakov vstran. V Grajski ulici, kjer je imel svoj štab županski kandidat in nosilec županskih pooblastil Milan Mikl. Zasedel je tretje mesto, s 6- odstotno podporo volivk in volivcev. Fištravcu je za zmago čestital, a ga opomnil, da bo moral spremeniti mnenje o mestnem svetu.

Večino ljudi v volilnih štabih je presenetila nizka volilna udeležba. Volilno pravico je namreč včeraj v Mariboru izkoristila zgolj slaba tretjina občank in občanov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del