Quantcast
Radio1_v_zivo


Zastor je padel
| 17. 12. 2012 13:32
Mesto naj bi dobilo nov pridih
Ključne besede:     EPK    zaključek    Čander Mitja    pridih
Čander
Mitja Čander pravi, da je Zavodu Maribor 2012 uspelo uresničiti zastavljen koncept.

Minuli vikend se je v Mariboru zaključil enajst mesecev trajajoč projekt Evropske prestolnice kulture. Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor 2012, ga ocenjuje kot pozitivnega, ne glede na številne nestabilnosti, ki so spremljale izvedbo.

Kultura naj bi v Mariboru prodrla v vse pore družbe. Za to naj bi bil zaslužen tudi program, ki je komuniciral s specialnimi javnostmi. Čander spomni na projekte, povezane z ekologijo in socialnimi vprašanji. Mesto naj bi se po njegovo odprlo navznoter in navzven. Dobilo naj bi svetovljanski pridih. To naj bi na meščane in meščanke vplivalo kot dodatna samozavest.

Dediščina projekta Evropske prestolnice kulture naj bi bila izjemna. V prvi vrsti naj bi se dokazalo, da kultura ni izolirana dejavnost, ki bi bila namenjena zgolj peščici. To dokazuje tudi obisk na preko 5000 dogodkih, s katerim so v zavodu Maribor 2012 nadvse zadovoljni.

Čander poudarja, da so sedaj narejeni nastavki za višjo kulturno ponudbo vzhodne kohezijske regije.

Kulturno prestolnico stare celine si bosta v prihodnjem letu znova delili dve mesti. Slovaške Košice in francoski Marseille. Simbolna predaja 'štafetne palice' se je odvila minuli vikend, na kratki slovesnosti v Narodnem domu.