Quantcast
Radio1_v_zivo


Vitka banka
| 12. 12. 2012 10:56
Dokapitalizacije za zdaj ne bo
Ključne besede:     NKBM    skupščina    dokapitalizacija    kapitalska ustreznost    Hauc Aleš
NKBM
Prvi nazornik banke (levo) Peter Kukovica in Aleš Hauc, predsednik uprave, sta s skupščino zadovoljna.

Aleš Hauc, predsednik uprave Nove KBM
PRENESI DATOTEKO
Hauc o prihajajoči veliki dokapitalizaciji.

Nova KBM bo svojo kapitalsko ustreznost izboljšala z delnim odkupom hibridnih obveznic, prodajo Zavarovalnice Maribor ter izdajo konvertibilne delnice. S tem je včeraj soglašala tudi skupščina banke, na kateri je bila prisotna slaba tretjina kapitala.

Vendar ti ukrepi količnika najbolj temeljnega kapitala na ustrezni ravni ne bodo obdržali na dolgi rok. Zaradi tega uprava banke, ki jo vodi Aleš Hauc, načrtuje, da bo že v prihodnjem letu nadzornemu svetu predlagala dokapitalizacijo. S slednjo naj bi druga največja slovenska banka iskala predvsem strateškega partnerja. O višini dokapitalizacije Hauc še ne more govoriti, saj bo vse temeljilo na izračunih, ki so še v pripravi.

Če in ko bo dokapitalizacija uspela, bi se lahko banka posvetila drugim aktivnostim. Predvsem racionalizaciji, ki zajema tudi stroške dela. Te naj bi bila NKBM primorana zmanjšati, protiutež pa naj bi predstavljal nov informacijski sistem. V banki bi lahko v prihodnosti brez dela ostalo nekaj sto ljudi.

Hauc ob tem napoveduje, da se bo uprava intenzivno posvečala tudi razvoju novih storitev za svoje komitente, od katerih živi. V prihodnosti pa bo, tako Hauc, Nova KBM bolj vitka in majhna banka.