Quantcast
Radio1_v_zivo


V Prvačini bodo gradili
| 28. 11. 2012 12:55
Občanom se obetajo tudi ugodnejši krediti
Ključne besede:     Mestna občina Nova Gorica    MONG    Stanovanjski sklad    nataša Leban    Čepovan    Prvačina    neprofitna stanovanja    stanovanje    neprofitno
neprofitna stanovanja
Prosilcev za neprofitna stanovanja v novogoriški občini je še veliko (simbolična fotografija), foto: Boris Šuligoj/Delo

V Stanovanjskem skladu Mestne občine Nova Gorica so spremenili načrte za gradnjo novih stanovanj v Prvačini – namesto bloka z desetimi stanovanji, nad čemer so krajani pokazali negodovanje, bodo zdaj zgradili šest stanovanjskih enot.

Kljub temu, da je bil prejšnji načrt povsem skladen z zakoni in predpisi, so naleteli na velik odpor s strani tridesetih krajanov, ki so projektu očitali preveliko poseganje v prostor. Stanovanjski sklad MONG se je nato obrnil na županovo komisijo za okolje in prostor, sestavljeno iz arhitektov in drugih strokovnjakov – tudi oni so se strinjali, da je projekt prevelik za tisto okolje in skupaj prišli do kompromisa: "Šli smo v nov projet, in sicer gre za klasično gradnjo šestih stanovanj [namesto desetih]. Več bo zelenih površin in površin za otroke ter seveda parkirišča, ki zraven spadajo. Mislim, da smo povsem zadovoljili strokovnosti in da v ta del vasi nikakor ne posegamo agresivno," je dejala direktorica Stanovanjskega sklada MONG Nataša Leban. V prvi polovici 2013 bodo pridobili gradbeno dovoljenje in začeli izvajati dela.

Novost pa se obeta tudi v Čepovanu, kjer bodo adaptirali staro stavbo – iz treh stanovanj jih bodo naredili šest. Tako bodo pridobili dodatna stanovanja za prosilce, ki čakajo na dolgi čakalni listi. Za ta projekt trenutno izbirajo izvajalca, po besedah Lebanove bodo z deli začeli predvidoma v začetku marca 2013, zaključili pa leta 2014.

Stanovanjski sklad bo subvencioniral obrestno mero kreditov

Od slabih 200 iz leta 2011 so letos uspeli "rešiti" približno 40 prosilcev na listi za neprofitna stanovanja, čaka jih tako še okrog 160. Lebanova pa opozarja predvsem mlade družine in neprofitne najemnike, ki bi si od Stanovanjskega sklada želeli odkupiti stanovanje ali zaživeti v svoji lastni nepremičnini, da so v ponedeljek odprli razpis za subvencioniranje obrestne mere kreditov: "Glede na to, da v letošnjem letu nismo mogli zagotoviti zadostnega števila stanovanj, ponujamo občankam in občanom možnost zadolževanja po ugodnejši obrestni meri, pri čemer bo Stanovanjski sklad plačeval obresti, oni pa lahko najamejo ugodnejši kredit," še dodaja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del