Quantcast
Radio1_v_zivo


Občina o zakonitosti
| 9. 11. 2012 15:22
MOM je predstavila pogodbo z Iskro
Ključne besede:     Občina    Iskra sistemi    pogodba    zakonito    postopek    Socialni demokrati    nična pogodba
Radarji
Predlog, da se v projekt vključijo merilniki hitrosti, naj bi prišel s strani zasebnega partnerja.

Mestna občina Maribor je danes skupaj z zasebnim partnerjem (družbo Iskra sistemi) predstavila pogodbo, katere predmet je vzpostavitev avtomatiziranega nadzora prometa.

Pogodba, ki je zaradi označbe poslovna skrivnost, razburjala javnost, naj bi bila po besedah Milice Simonič Steiner, direktorice mestne uprave MOM, zakonita. Mestni svet pa naj bi bil s projektom, ki je predmet pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu med MOM in družbo Iskra sistemi, v celoti seznanjen.

Tako naj bi bil sistem merilnikov hitrosti predstavljen v ustreznih aktih, ki jih je obravnaval mestni svet. Pri javnem naročanju in sklenitvi pogodbe pa naj bi se upoštevala vsa področna zakonodaja. Izhodišče, da je do projekta prišlo, naj bi predstavljal dotrajan semaforski sistem. Občina je imela tako možnost, da projekt financira iz proračuna ter izvede 'običajno' javno naročilo, ali pa da se odloči za javno-zasebno partnerstvo. Slednje naj bi bilo izbrano, ker občina v proračunu za izvedbo projekta ni imela sredstev.

Razpis, preko katerega je občina iskala ustreznega partnerja, naj bi bil transparenten. O priznanju sposobnosti prijavljenih subjektov (dva) je odločala posebna komisija. Pogodba med Iskra sistemi in MOM se je nato usklajevala v okviru konkurenčnega dialoga. Iskra je predlagala celovitejši projekt (vključena uvedba merilnikov hitrosti), kot ga je sprva predvidevala občina, to pa naj bi pripeljalo do dejstva, da javni partner ne bo imel nikakršnih stroškov.

Na zgodbo so se danes odzvali tudi v Mestni organizaciji Socialnih demokratov, kjer pravijo, da je pogodba iz več razlogov nična. Na občini to kategorično zanikajo. Po mnenju mestne uprave je bil mestni svet z vsem seznanjen. Še več. Ustrezne akte je potrdil. Župan pa z vsem skupaj naj ne bi imel nič.

Celoten projekt je vreden okoli 30 milijonov evrov. Zasebnemu partnerju bo občina za opravljene storitve plačevala iz naslova pobranih glob od cestnih prekrškov. Teh za mesec oktober Medobčinsko redarstvo kršiteljem, ki niso vozili za več kot 30 kilometrov na uro prehitro, ne bo izdalo.

Predstavnik Medobčinskega redarstva, Mitja Senekovič, se sklicuje na 51. člen Zakona o prekrških, ko je govora o posebnih okoliščinah.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del