Radio1_v_zivo


Katastrofalne poplave
| 6. 11. 2012 11:36
Maribor in okolica izjemno prizadeta
Ključne besede:     Poplave    Maribor    okolica    Duplek    Malečnik    Dogoše    Škof Jožef    Stojanovič Slobodan
Poplave
Poplave v zaselku Johe v občini Duplek. (Foto: Saška Kekec)

Milan Mikl, podžupan MOM
PRENESI DATOTEKO
Mikl pravi, da bo pomagal tudi Center za socialno delo.
Slobodan Stojanovič, poveljnik mariborske civilne zaščite
PRENESI DATOTEKO
Stojanovič pravi, da je šlo za zgodovinske poplave.
Jožef Škof, predsednik Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče
PRENESI DATOTEKO
Škof o katastrofi, ki so jo doživeli v Malečniku.

Civilna zaščita in gasilci pospešeno odpravljajo posledice poplav v Podravju. Te so v Mariboru najbolj prizadele mestno četrt Melje, predvsem pa Malečnik in Zrkovce. Skupno je bilo na območju Mestne občine Maribor poplavljenih vsaj 250 objektov. Škoda, ki seveda še ni ocenjena, bo precejšnja. V Malečniku je denimo voda v celoti uničila rekreacijski center.

Jožef Škof, predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti, pravi, da so doživeli pravo katastrofo. Podobno tisti, ki jo pogosto doživljajo Združene države Amerike. Ko se je voda umaknila, je v Malečniku in okolici nastala nova težava. Voda je namreč naplavila ogromno mivke in mulja, ki ga gasilci in pripadniki Slovenske vojske še vedno odstranjujejo.

Nič manj katastrofalne niso bile razmere v občini Duplek, kjer je voda poplavila okoli 200 objektov. Nekaj hiš je bilo še dopoldne odrezanih od sveta. Bile so brez električne energije in vode. Pet kmetij pa so tam že včeraj popoldne, zaradi varnosti, evakuirali. Prava reševalna drama pa se je okoli polnoči odvijala v Vurberku, kjer so družino s strehe pred vodo reševali s helikopterjem.

Precej nevšečnosti so poplave povzročale vzdolž struge reke Drave vse do meje z Republiko Hrvaško. Zgodaj zjutraj se je prava huda ura odvijala v Ormožu in okolici. Nemalo težav so imeli z vodo preko noči Ptujčani in okoličani.

Razmere se danes na srečo izboljšujejo. V prihodnjih dneh se bo ocenjevala nastala škoda. O sanaciji bodo jutri župani prizadetih občin (podravskih) spregovorili s podpredsednikom vlade, Karlom Erjavcem.