LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Spletno in mobilno nadlegovanje

Poletje je tu in marsikateri otrok in najstnik preživlja počitnice sam doma v družbi računalnika in pametnega telefona. Je varen?
Ključne besede: spletno nadlegovanje, telefonsko nadlegovanje, otroci na internetu, spletna omrežja, pedofilija, spletna varnost, starši
Otroci in najstniki veliko časa preživijo na svojih mobilnih telefonih in računalnikih. Množično igrajo igrice, nalagajo različne interaktivne aplikacije in se virtualno družijo na vseh možnih družabnih omrežjih od facebooka do netloga. Pošiljanje sms-ov, nalaganje melodij, snemanje videov in izmenjava fotografij so le ene izmed najbolj priljubljenih storitev med mladostniki. Vendar se njihova kreativnost in družabnost lahko sprevrže v spletno ali telefonsko nadlegovanje. Zaradi občutka anonimnosti je na spletu vse bolj pogost pojav medvrstniškega spletnega in mobilnega nadlegovanja. Po podatkih nekaterih mednarodnih raziskav je eden izmed štirih otrok žrtev nadlegovanja preko mobilnih telefonov oziroma preko svetovnega spleta.   Kako preprečiti spletno nadlegovanje otrok? Vsak starš bi morali vedeti 10 najboljših načinov, kako preprečiti spletno nadlegovanje. Svojih osebnih informacij (imena, naslova, telefonske številke, e-mail naslova) naj otroci nikoli ne posredujejo preko interneta. Otroke učite, da ne smejo verjeti vsemu, kar na internetu preberejo. Ne obstaja nikakršno zagotovilo, da vsi ljudje na internetu govorijo resnico, zato naj otroci ne nasedajo prevaram in lažem. Otroci naj uporabljajo spletni bonton. V virtualnem svetu naj veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Če je nekdo na internetu do otroka nesramen, naj ga le-ta preprosto ignorira in mu ne odgovarja. Otroci naj ne pošiljajo sporočil, kadar so slabe volje. Otroke učite, da naj počakajo, da se umirijo in v miru razmislijo, kako pravilno odreagirati. Jezna sporočila bodo kasneje lahko obžalovali, napake pa bodo le stežka popravili, saj se sporočil, ko so enkrat poslana, ponavadi ne da brisati. Otroke naučite, da naj nikoli ne odpirajo sporočil, ki jim jih pošiljajo neznanci. Otrok naj takšno sporočilo zbriše, prav tako pa naj se posvetuje z odraslo osebo, ki ji zaupa. Če se otroku nekaj ne zdi v redu, potem zagotovo res ni. Otroke učite, da naj zaupajo svojim občutkom. Vsebine, ki jim povzročajo strah ali nelagodje, naj vedno pokažejo staršem, učiteljem ali drugim odraslim. Otroci naj nikoli ne odgovarjajo na sporočila spletnih nadlegovalcev. To je natančno tisto, kar nadlegovalci hočejo. Če pa bodo videli, da ni odgovora, bodo prej ali slej odnehali. Otroke naučite uporabljati zaščito, prav tako pa jih naučite, da naj se nikoli ne srečujejo z ljudmi, ki so jih spoznali on-line. V primeru, da otroke nadlegujejo, naj se le-ti zaupajo staršem ali učitejem. Vir: www.safe.si Nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji Safe.si. Otrok ali vi lahko pokličete Nasvet za net na številko 080 80 22, kjer mladim svetujejo pri težavah na internetu in vam dajo konkretne napotke kaj storiti. Otroško pornografijo ali sovražni govor lahko prijavite na www.spletno-oko.si.