Quantcast
Radio1_v_zivo


Vstop bank zagotovljen?!
| 18. 6. 2012 14:00
Mariborska livarna je pred pomembno skupščino
Ključne besede:     Mariborska livarna Maribor    skupščina    vstop bank    dunajska Metalka    Žerdoner Branko
Žerdoner
Žerdoner pravi, da je to prvi korak na področju stabilizacije finančnega položaja.

Konec julija bodo delničarji Mariborske livarne Maribor glasovali o sklepu, ki bo omogočal, da bodo tri banke svoje terjatve do MLM konvertirale v lastniške deleže. Skupščina livarne je bila prejšnji teden preklicana, saj za potrditev tega sklepa ni bilo zadostne podpore med lastniki.

Mag. Branko Žerdoner, predsednik uprave MLM, pojasnjuje, da ima uprava sedaj tudi zagotovilo o glasovanju največje lastnice (dunajska Metalka), oziroma upraviteljice insolvenčnega postopka, ki nad njo poteka. To naj bi bilo ključno za uspeh, saj se mora s sklepom strinjati več kot 75 odstotkov delničarjev.

Obstoječim lastnikom MLM se bodo lastniški deleži zmanjšali, saj nihče ne bo sodeloval pri povečanju kapitala. Dunajska Metalka bo tako imela, če bo sklep izglasovan in izvedeni vsi postopki, v prihodnje v lasti le še 8 odstotkov delnic največjega mariborskega industrijskega giganta.

Vstop bank v lastniško strukturo, ki verjetno ni dolgoročen, je temelj za uspešno realizacijo načrta finančnega prestrukturiranja Mariborske livarne Maribor.