Radio1_v_zivo


Robert Roškar | 16. 2. 2012 11:12
Na debeli četrtek si privoščite štulo
Danes je debeli četrtek oziroma mali pust
Ključne besede:     radio1    robert    roškar    debeli    četrtek    štula
Štula

Danes je debeli četrtek oziroma mali pust in v kraju Dobrepolje je to dan, ko se pripravlja zelo posebna mesna jed 'štula'. Ta tradicija zadnja leta postaja zanimiva tudi za druge dele Slovenije in če želite danes za kosilo pripraviti štulo, vam pri tem pomagamo z receptom. 

Sestavine: 1 suha krača, ¼ kg prosene kaše, ¼ kg riža, 1 žlica maščobe, 4 stroki česna, sol, poper,
majaron, vlečeno testo, jajce.

Kračo skuhamo in ko se ohladi jo narežemo na koščke. Proseno kašo in riž dobro operemo in stresemo na razgreto maščobo. Zalijemo s 6 dcl vode in napol skuhamo. Dodamo narezano kračo, sesekljan česen, poper, majaron, sol in dobro zmešamo. Po namaščenem pekaču razgrnemo vlečeno testo, ki naj gleda čez rob pekača in nadevamo prej pripravljen nadev. Robove testa razgrnemo po nadevu in po vrhu namažemo s stepenim jajcem. Pečemo 25 minut na 180 stopinj.