Quantcast
Radio1_v_zivo


Zgolj prazne obljube?
| 23. 8. 2011 10:06
V Vrtojbo zgolj po zemljišče in igralniško koncesijo
Ključne besede:     Alea Iacta    župan Milan Turk    občina Šempeter-Vrtojba
Novogoriški svetniki so včeraj podali negativno stališče do podelitve igralniške koncestiji podjetju Alea Iacta, ker so mnenja, da je regija prenasičena s to dejavnostjo.
Novogoriški svetniki so včeraj podali negativno stališče do podelitve igralniške koncestiji podjetju Alea Iacta, ker so mnenja, da je regija prenasičena s to dejavnostjo.

Zgodba o 100 milijonskem megalomanskem projektu na bivšem mejnem prehodu Vrtojba postaja vse bolj bizarna. Ljubljansko podjetje Alea Iacta želi tam do leta 2014 postaviti igralniško–zabaviščni kompleks. Ključ do tega pa je igralniška koncesija, s katero mora soglašati tudi lokalna skupnost. Župan Šempetra-Vrtojbe, Milan Turk pa je priznal, da so rok za podajo soglasja Uradu za nadzor iger na srečo zamudili, ker so dopis urada založili. Napako obžalujejo. In v kolikor občina zamudi rok, sporoča Uradu, da s projektom soglaša, na podlagi tega pa praviloma Ministrstvo za finance igralniško koncesijo tudi podeli. Spomnimo, da je mnenje občine za ministrstvo obvezujoče. Torej bo soglasje najverjetneje podeljeno kar brez glasovanja v občinskem svetu. Zadeva je šla celo tako daleč, da bo na dnevnem redu sredine HIT-ove skupščine, kjer bo novogoriški župan, Matej Arčon zahteval odstop prvega nadzornika Gorazda Podbevška, ker naj bi zlorabil notranje informacije in dokumentacijo HIT-a, ki v Vrtojbi načrtuje svojo različico projekta, predal svoji ženi. Ta pa je bila še pred kratkim direktorica podjetja Alea Iacta. Gre sicer za hčerinsko podjetje Koloseja, ki dejansko do danes sploh ni poslovalo in je lani imelo štiri milijone negativnega kapitala. Res, da obljublja 250 novih delovnih mest in kopico atraktivnih novosti, vendar pa številni, med drugim tudi novogoriški poslanec SD, Mirko Brulc opozarja, da se gre podjetju v bistvu le za koncesijo in poceni pridobljeno zemljišče ter, da so vse ostalo zgolj prazne obljube.