Quantcast
Radio1_v_zivo


VRHNIKA - BREZOVICA
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
NOVO! Polhov doživljajski park
Argonavtski dnevi 2018
Zmagovalec dobi ... vrhniško kolo!
Pomagajmo hudo bolnima dvojčkoma
Ljubljanica naj bi kmalu postala pr..
Na cestninski postaji Log bodo preu..
Vrhnika turistične takse ne bo dvig..
Ta vikend na Vrhniki: rokomet na mi..
Logatec: 200 novih delovnih mest
Malo šentjoško smučišče dobro obisk..
Vrhniški slalomist končal kot Hirsc..
Iz Vrhnike v Ljubljano in po Ljublj..
12345678910...
350 mladih na Rakitni
Datum:25. 05. 2015 10:39:13
Planinska orientacija na Rakitni

23. in 24. maja je Rakitna gostila dvodnevno Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki je letos praznovalo okroglo 60. obletnico. Dvodnevnega tekmovanja za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se je udeležilo 76 ekip in okoli 350 tekmovalcev iz vse Slovenije.
Dogajanje se je začelo v soboto, 23. maja, s startom pri Lovskem domu nad Gornjo Brezovico, kjer so se neučakani tekmovalci podali na deževno nastrojeno pot. Orientacijska pot je tako tekmovalce iz kategorije C, Č, D, H in I, opremljene s kompasom in zemljevidom v roki, vodila vse po rakiški planoti in gozdovih Krima ter se nato še isti dan zaključila v Mladinskem klimatskem zdravilišču v Rakitni, kjer je nato med tekmovalci potekalo še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja je tekmovanje doseglo v nedeljo, 24. maja, ko so se tekmovanja udeležile vse kategorije. Dogodek se je ta dan tudi zaključil s slovesno podelitvijo diplom in nagrad v Mladinskem klimatskem zdravilišču. Ta dan so si obiskovalci in tekmovalci orientacije v zdravilišču lahko ogledali tudi razstavo – Planinski vestnik.


Tekmovalci so morali poleg znanja iz orientacije in splošnega planinskega znanja ter dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o slovenskih mitih in legendah iz gorskega sveta.

Po besedah predsednika PZS Bojana Rotovnik so planinska orientacijska tekmovanja na dosedanji 60-letni poti vedno spremljala tekmovalce k celostnem pristopu k planinstvu, saj je za tak uspeh na tovrstnih tekmovanjih vedno potrebna široka paleta planinskih znanj in izkušenj, ki jih ni mogoče pridobiti samo na tekmovanjih, ampak je zato potrebno celoletno ukvarjanje s planinstvom.