Quantcast
Radio1_v_zivo


DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Denar za selitev v Slovenijo
Programi za dvig kompetenc
Sanacija v Zalogu gre prepočasi
Na urgenco le nujni primeri
Regijska Gazela je Adria Dom
V Zalogu še vedno gori
V Beli krajini znižujejo odpadke
13. julij – črn dan na Dolenjskem
Prvi festival slovenske potice
Nič več mimo vrste
Teden humanosti in prostovoljstva
Centri za socialno delo po novem
12345678910...
Vloga za univerzo oddana
Datum:6. 06. 2014 17:17:27
To je šele prvi korak, novomeški URS pa bo ukinjen?

 Vera Smodej in Janez Usenik s
Vera Smodej in Janez Usenik s "fascikli", v katerih je vloga za univerzo.

V sredo je konzorcij UNM oddal vlogo za univerzo v Novem mestu, ki naj bi pokrivala Dolenjsko, Belo krajino, Posavje in ribniško-kočevsko območje, na NAKVIS – Nacionalno agencijo za kakovost visokega šolstva. Ta namreč izda akreditacijo študijskih programov. Predlagatelj in hkrati član konzorcija je Univerzitetno raziskovalno središče (URS), ki ga župan Alojzij Muhič namerava ukiniti. Kljub pozivom naj tega ne stori, tudi uglednega novomeškega profesorja dr. Mihe Japlja, bo mestni svet o tem odločal na prihodnji seji.

Prav zaradi predvidene ukinitve URS v konzorciju UNM (Univerze Novo mesto) vloge niso nameravali oddati. A so si premislili, da jim ne bi kdo očital, da morda dela niso dokončali, je pojasnil predsednik konzorcija dr. Janez Usenik. Vendar pa je to šele prvi korak, pravo delo se sedaj šele začenja. Na NAKVIS-u so potrdili, da so vlogo prejeli in začel se bo postopek za pridobivanje akreditacije, ki je običajno dolgotrajen in zahteven, pravi članica konzorcija Vera Smodej. Po izkušnjah sodeč bo NAKVIS zahtevala še kakšno dopolnitev vloge, imenovala bo poročevalce, ki bodo hoteli slišati tehtne in strokovne utemeljitve za nastanek univerze, določeni bodo recenzenti, lahko tudi mednarodni. Skratka – delo ne bo enostavno. Kdo ga bo opravil, če bo URS ukinjen, v konzorciju ne vedo, zagotovo pa občinski uradniki temu ne bodo kos. Prav tako bo treba vlogo spremeniti, ker kot predlagatelj sedaj nastopa URS.

Ne glede na to, kako se bo postopek nadaljeval in kdo ga bo nadaljeval, si v konzorciju želijo, da bi univerza dobila akreditacijo prihodnje leto, ko bo Novo mesto obeležilo 650-letnico – to bi bilo najlepše darilo.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del