Quantcast
Radio1_v_zivo


DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Denar za selitev v Slovenijo
Programi za dvig kompetenc
Sanacija v Zalogu gre prepočasi
Na urgenco le nujni primeri
Regijska Gazela je Adria Dom
V Zalogu še vedno gori
V Beli krajini znižujejo odpadke
13. julij – črn dan na Dolenjskem
Prvi festival slovenske potice
Nič več mimo vrste
Teden humanosti in prostovoljstva
Centri za socialno delo po novem
12345678910...
Komu »gre v nos« URS?
Datum:27. 05. 2014 16:27:24
Novomeška občina ogroža ustanovitev univerze

 Mag. Vera Smodej in prof. dr. Janez Usenik
Mag. Vera Smodej in prof. dr. Janez Usenik

Iz dnevnega reda za četrtkovo sejo mestnega sveta je razvidno, da novomeška občina predlaga ukinitev javnega zavoda URS – Univerzitetno raziskovalno središče. Senat konzorcija za ustanovitev univerze na Dolenjskem, ki ga sestavljajo dekani štirih novomeških fakultet in direktor URS Janez Usenik, je ogorčen. Z ukinitvijo URS namreč pade v vodo tudi ustanovitev univerze – vsaj v takšni obliki, kot je sedaj zamišljena – javna univerza za Dolenjsko, Belo krajino, Posavje ter ribniško-kočevsko območje. Tako politika kaže svoj odnos do znanja, pravi ugleden Novomeščan dr. Miha Japelj in njegovi somišljeniki, ki si že več desetletij prizadevajo za ustanovitev univerze v Novem mestu.

Občina jih s svojo namero ni seznanila, šele ko so sami predlagali, da županu in občinskim uradnikom predstavijo argumente proti ukinitvi, so jim prisluhnili. Vedar nič več od tega, prepričali jih niso, pravi v.d. dekanje FINI (Fakultete za industrijski inženiring) Vere Smodej. Očitno pa so jih prepričali nasprotniki URS, saj je župan poudaril, da »obstaja skupina zelo vplivnih ljudi, ki menijo, da je URS treba ukiniti, ker je bilo vloženega že preveč denarja, dobili niso pa nič«. Kdo je ta skupina zelo vplivnih ljudi, župan Muhič ni hotel izdati.

Senat konzorcija UNM (Univerze Novo mesto, kar je le delovni naslov) je zato načrtoval javno soočenje tistih, ki ustanovitev univerze podpirajo, med nimi je tudi DAP (Dolenjska akademska pobuda), in župana Muhiča. Vendar se je ta z izgovorom, da ima veliko pomembnega dela, opravičil. Soočenja torej ni bilo, so pa javnosti predstavili stališče senata konzorcija UNM in v prvi vrsti zahtevo, da župan Muhič točko o ukinitvi URS umakne z dnevnega reda majske seje. Strinjajo pa se z nekaterimi spremembami v delovanju URS in z ukinitvijo zavoda takoj, ko bo ustanovljena univerza.

V petek je senat konzorcija nameraval oddati vlogo za ustanovitev univerze na Nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), kar seveda ne bo več mogoče. Če bo predlog ostal na dnevnem redu, bo tudi izglasovan, saj županov glasovalni stroj vedno deluje, in URS bo že naslednji dan dobil pripono »v likvidaciji«.

Z ukinitvijo URS pa je povezanih še nekaj vprašanj – kdo bo prevzel ustanoviteljske pravice za štiri novomeške fakultete. Novomeška občina je sicer res v delovanje URS v zadnjih osmih letih vložila okrog 1,5 milijona evrov, kdo so ljudje, ki ne vidijo, kaj so za to dobili. Štiri fakultete, ki imajo vsako leto več študentov, trenutno 650, ki v Novo mesto nosijo denar, ga tu trošijo, in vplivajo na razvoj. In tega bo občina, za katero očitno stoji vladajoča koalicija, z ukinitvijo URS zavestno zavrla.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del