Quantcast
Radio1_v_zivo


DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Ateljeji čakajo na umetnike
Po tulipanih bodo zasadili novo cve..
Med narcise z busom
Ljubljana ima nova častna meščana
Danes se je v Celju končala ogreval..
Kamp Jezero ima novega lastnika
Ribniška gledališka skupina DramŠpi..
Almina hiša odpira svoja vrata
Sončnice za lepše mesto
Sistem souporabe koles Mbajk še ura..
Sadijo nova drevesa
Dva človeka sta umrla v današnjih n..
12345678910...
Ribniški vrtec
Datum:25. 10. 2013 09:36:16
Je najlepši na svetu

 Ribniški vrtec
Ribniški lepotec bo v prihodnjih dneh sprejel prve malčke

»Prav gotovo je kakovost predšolske vzgoje odvisna tudi od prostora, saj pravimo, da je prostor kod  drugi vzgojitelj. In o tako lepih, vsebinsko bogatih prostorih smo res lahko le sanjali. In sanje so se nam uresničile.«

To je le del superlativov, ki smo jih na dan pred občinskim praznikom slišali iz ust ravnateljice Vrtca Ribnica Darje Šilc in moderatorke dogodka, Bernarde Žarn.

Pomanjkanje prostora in s tem neizpolnjevanje prostorskih normativov, dotrajanost montažnih objektov, nefunkcionalnost in utesnjenost, ter tehnološka zastarelost obstoječega Vrtca Ribnica, ki predstavlja edini vrtec v celi občini, so bili glavni razlogi, ki so vplivali na odločitev Občine Ribnica, da zgradi nov vrtec.

Podlaga za investicijski projekt je bila natečajna naloga, izbrana na podlagi javnega natečaja, ki ga je Občina Ribnica v letu 2009 izvedla v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Namen natečaja je bil tudi pridobiti izdelovalca projektne in tehnične dokumentacije za novogradnjo vrtca. Izbrani nagrajenci, arhitekti: Bojan Mrežar, Renato Rajnar in Peter Rijavec iz arhitekturnega biroja Arhi-tura d.o.o., so v nadaljevanju projekta pripravila projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, na podlagi katere je bilo v mesecu aprilu 2010 tudi pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Izvajalec del, Riko d.o.o.  je bil na podlagi javnega naročila izbran v mesecu maju 2012, s samo gradnjo oz. izvajanjem del pa je pričel v juniju 2012. Gradnja je bila zaključena v septembru 2013, v istem mesecu je bilo tudi pridobljeno uporabno dovoljenje.

Celoten objekt vrtca je zasnovan tako, da omogoča gradnjo v dveh fazah, pri čemer je gradnja Vrtca Ribnica I. faza zajemala izgradnjo upravno gospodarskega objekta in objekta za otroke, kar skupno predstavljala 2.597,17 m² notranjih uporabnih površin. Poleg igralnic in spremljajočih prostorov za 10 oddelkov je tudi kuhinja in vsa ostala infrastruktura, vezana na število otrok in potrebnega osebja. V sklopu I. faze so bili izvedeni tudi: zunanja ureditev, dostopi, dovozi, parkirišča in druge površine. V II. fazi, katere zaključek je predviden v septembru 2014, je predvidena izgradnja še 10. oddelkov.

Vrednost investicije 1. faze je 5,1 milijona evrov.

Slavnostnega dogodka sta se ob odprtju udeležili tudi Marija Koprivec, ki je pred 60-imi leti pričela s svojim poslanstvom kot prva vzgojiteljica organizirane predšolske vzgoje v Ribnici in Andreja Hojč, ki ji je bilo ravnateljevanje zaupano pred 36-imi leti. Andreja Hojč je vrtec vodila do leta 2010. Odgovorno in z veliko mero strokovnosti je sledila kakovostni predšolski vzgoji v občini Ribnica.

Posebno pozornost sta Darja Šilc in Janez Škrabec, direktor Rika v svojih govorih namenila županu Jožetu Levstku, ki je s svojo naklonjenostjo do predšolske vzgoje, s svojo strpnostjo, premišljenimi in ne lahkimi koraki sledil cilju za novi vrtec.

»Veseli in ponosni smo, da bomo lahko že čez nekaj dni naše poslanstvo in vizijo uresničevali v tem čudovitem objektu. Zavedamo se, da so za otroke ustvarjeni idealni pogoji za njihov razvoj, učenje in ustvarjanje. Zavedamo pa se tudi izzivov nas zaposlenih, saj se nam je uresničila dolgoletna potreba in želja po ustreznejših in boljših prostorskih pogojih. Predvidevamo, da bo 4. novembra vrtec zaživel, ko bodo te prostore napolnili otroci iz 10. skupin starih od 3 do 6 let. V starem vrtcu ostaja 8 skupin otrok starih od 1 do 3 leta, ter 2. skupini 5-6 letnih otrok. V starem vrtcu ostaja tudi razdelilna kuhinja, sicer pa se v celoti selijo kuhinja, pralnica in uprava. Z dograditvijo II. faze pa naj bi se naslednje leto preselilo še ostalih 10 oddelkov,« je povedala ravnateljica Darja Šilc in nadaljevala, da verjame, da je ključ do uspeha v ljudeh. Zato bodo v novi vrtec s ponosom in srčnostjo vsi zaposleni prenesli znanje in kakovost svojega dela. Prepričana je, da bodo lahko z dobrim sodelovanjem v idealnih prostorskih pogojih novega vrtca še boljši.

Skupaj s sodelavkami je ravnateljica vesela velike pridobitve idealnih in vsebinsko bogatih prostorov, saj so bili vrsto let v prostorski stiski. Velika pridobitev je sodobno opremljena kuhinja s pripadajočimi prostori, pralnica in prostori za strokovne delavce. Otroci bodo navdušeni nad lepimi igralnicami, lepo opremljenimi pripadajočimi prostori za različne dejavnosti: likovne, glasbene, raziskovalne …, imajo 2 amfiteatra, dve plezalni steni. Vsaka igralnica ima tudi teraso, igrišče s sodobnimi in zanimivimi igrali omogoča gibalni razvoj otrok, ki je za predšolskega otroka izredno pomemben, pridobili so tudi stezo za rolanje in kolesarjenje.  Vhodna avla pa jim bo služila kot prostor za večje prireditve …

Slovesnost odprtja vrtca je pripravila Polona Lovšin, podjetje Riko, ki je podobne vrtce gradil že drugod po Evropi pa je dogodek financiral. Za kulturni program gredo poleg Boštjanu Gombaču in Janezu Dovču, vse pohvale tudi otrokom ribniškega vrtca in njihovim vzgojiteljicam.  
Jože Levstek
PRENESI DATOTEKO
Ob odprtju vrtca
Jože Levstek
PRENESI DATOTEKO
O finančni strukturi vrtca
Darja Šilc
PRENESI DATOTEKO
O čakanju na novi vrtec
Janez Škrabec
PRENESI DATOTEKO
Ob odprtju vrtca


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del