Quantcast
Radio1_v_zivo


DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Denar za selitev v Slovenijo
Programi za dvig kompetenc
Sanacija v Zalogu gre prepočasi
Na urgenco le nujni primeri
Regijska Gazela je Adria Dom
V Zalogu še vedno gori
V Beli krajini znižujejo odpadke
13. julij – črn dan na Dolenjskem
Prvi festival slovenske potice
Nič več mimo vrste
Teden humanosti in prostovoljstva
Centri za socialno delo po novem
12345678910...
DAP ustvarja univerzo
Datum:9. 07. 2013 18:01:59
Jugovzhodna regija si zasluži svojo univerzo

 DAP - Dolenjska akademska pobuda
Prof. Boris Bukovec, prof. Janez Usenik in zaslužni prof. Miha Japelj

V Dolenjski akademski pobudi (DAP) že dlje časa poudarjajo, da bi jugovzhodna regija, kot regija odličnosti morala imeti tudi svojo univerzo. O tem se govori že dlje časa, a je doslej ostali le pri besedah. Zdaj so kolesje aktivnosti močneje pognali, je povedal predsednik DAP prof. Janez Usenik. Ustanovljen je konzorcij UNM- Univerze Novo mesto, to je sicer samo delovni naslov, saj bo univerza zajela celotno regijo - Dolenjsko, Belo krajino, Posavje in Kočevsko-ribniško območje.

Konzorcij povezuje dekane vseh fakultet, bodočih članic univerze, to so štiri novomeške, FIŠ, FOŠ, FINI in Visoka šola Grm, pridružili pa naj bi se tudi Fakulteta za energetiko v Krškem in Fakulteta za turizem Brežice, ki zdaj delujeta pod okriljem Univerze v Mariboru. Tako bi bili izpolnjeni pogoji za ustanovitev univerze. Sedež naj bi imela na novomeškem Rotovžu, s čimer naj bi se strinjal tudi župan. Slednje bi dalo mestnemu središču novo življenje.

Konzorcij že pripravlja statut, organiziranost in elaborat za ustanovitev univerze, ki naj bi ga do konca leta potrdil tudi državni izbor, saj so se odločili, da bodo ustanovili državno univerzo, ne zasebno. Podpredsednik DAP-a in dekan FIŠ-a Boris Bukovec pa je izpostavil še pomen univerze za gospodarski in kulturni razvoj jugovzhodne regije, pa tudi željo, da bi postala prepoznavna v podonavski regiji. Tudi od tam bi prihajali študenti, ker bi prepoznali odlično destinacijo za študij, za življenje in za odlično zaposlitveno priložnost. Skratka univerza bi postala center znanja in raziskovanja.

Po spomladanskem posvetu o pasteh pri ustvarjanju univerze je nastal še memurandom, ki so ga razposlali na 800 naslovom. Projekt je finančno podprla novomeška občina.

V četrtek pa pričakujejo, da bo podporo za ustanovitev univerze dal tudi novomeški mestni svet.