Radio1_v_zivo


DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Ormoška rokometna trdnjava Hardek b..
Nesreča v Premogovniku Velenje
Visoko rusko priznanje za Darjo Pog..
Septembra se je registrirana brezpo..
Gradnja kanalizacije
Zamenjali bodo zemljo na igriščih
Danes se zaključuje
Svetovni dan oživljanja 2019
Policisti so med hišno preiskavo za..
Projekt za bolj zelena mesta
Donacije tudi preko sms sporočil
V Ljutomeru pripravili Dan športa z..
12345678910...
Spomin na Hano Seneš
Datum:18.7.2011 7:27:33
Slovesnost ob 90-letnici rojstva judovske padalke

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi slovenski in izraelski padalci

Na športnem letališču Prilozje pri Metliki so včeraj pripravili slovesnost ob 90-letnici rojstva judovske narodne junakinje Hane Seneš, ki je med drugo svetovno vojno v okviru britanskih zavezniških enot skočila s padalom na območju Metlike.

Zbrane na prireditvi, ki jo je organiziral častni konzul Izraela v Sloveniji Roman Lisac v sodelovanju z mednarodno fundacijo Mensch iz Budimpešte, je med drugim pozdravil nečak Seneševe Eitan Seneš. V okviru programa so nastopili tudi padalci ministrstva za obrambo in izraelski padalci.

Hana Seneš je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki jih je britanska vojska trenirala za padalce, namen pa je bil pomagati pri preprečevanju deportacije madžarskih Judov v taborišča. V misiji še s tremi tovariši je marca 1944 s padalom pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je s kolegi ostala s partizani.

Junija 1944, ko se je želela vrniti na Madžarsko, jo je na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Ko so nacisti prevzeli fašistično madžarsko vojaško sodišče, je bila obsojena na smrt in 7. novembra 1944 so jo ustrelili.