Quantcast
Radio1_v_zivo


POSAVJE
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Posavci zbrali denar za mamograf
Brežiška HE že obratuje
Prvič v novo šolo in vrtec
Za FB-umor več kot 20 let zapora
»FB umor« spet na sodišču
Sojenje za »FB umor«
V Sevnici odpirajo bazen
Zastoji na Obrežju
KONČNO – odlagališče!
Civilna zaščita je nepogrešljiva
NEK se je sama ustavila
Skoraj ob življenje zaradi kletvic?
12345678910...
Sledijo sončni energiji
Datum:30. 05. 2011 17:31:34
Sončna elektrarna s sledilnikom sonca v Dobovi

Sončna elektrarna v Dobovi
Sončne celice sledijo soncu. (Foto: Občina Brežice)

Ključavničarstvo Deržič je družinsko podjetje Rudija Deržiča, ki se prvenstveno ukvarja z izdelavo vrat. Že lani pa so v podjetju razvili dvoosni sledilnik sonca. Ta omogoča, da sončne celice, ki proizvajajo elektriko, sledijo soncu od njegovega vzhoda do zahoda, je povedala ekonomistka v podjetju Anja Deržič. Letos so na hektarju svojega zemljišča in na strehi proizvodnega obrata namestili skupaj 2500 sončnih celic. Njihova moč je okrog 600 kW, letno pa proizvedejo 750 MWh električne energije. Z njo lahko oskrbijo 180 povrečnih – štiričlanskih družin.

Vrednost investicije, ki jo pokrivajo sami, je milijon 700 tisoč evrov. Elektrarna trenutno deluje poskusno, vso proizvedeno elektriko bodo prodali v omrežje, ker je to zanje ekonomsko najbolj opravičljivo. V času poskusnega obratovanja so analize pokazale, da je učinkovitost modulov, ki sledijo soncu, pri pridobivanju električne energije do 35 odstotkov večja kot pri statičnem sistemu modulov. V podjetju pa že načrtujejo širitev sončne elektrarne in sicer na sanirani deponiji odpadkov v Dobovi. Na plavajoči podstavek pritrjen dvoosni sledilnik sonca namreč omogoča postavitev sončnih elektrarn tudi na neutrjena zemljišča, kot so zaprta odlagališča odpadkov.

Ob svečanem odprtju elektrarne so Deržičevi prejeli mednarodni certifikat kakovosti ISO 9001, za inovacijo pa jih čaka tudi nagrada posavske gospodarske zbornice.
Anja Deržič, ekonomistka v Ključavničarstvu Deržič
PRENESI DATOTEKO
o moči in proizvodnji sončne elektrarne


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del