Quantcast
Radio1_v_zivo


Silovita eksplozija v Kočevju: Po zadnjih podatkih je žrtev toliko ... po besedah direktorja odkrili vzrok nesreče
Grozljivo | 13. 5. 2022 8:47
Po besedah direktorja Melamina naj bi bil vzrok nesreče človeška napaka in zamenjava surovin
Ključne besede:     eksplozija    Melamin    Kočevje    direktor    nesreča    žrtve    vzrok    tragedija    tovarna
Kemčina tovarna Melamin

Včeraj zjutraj okoli 8:35 ure nas je pretresla novica o siloviti eksploziji v Kočevju, ki se je zgodila v kemični tovarni Melamin, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov.

Šlo je za ekstremno eksplozijo, ki je v tamkajšnjem kraju ne pomnijo. Da je bila eksplozija res huda pričajo tudi stavbe v okolici, ki so poškodovane. Na sosednjih stavbah je odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše so razbita okna.

Gasilcem se je do poznega popoldneva le uspelo prebiti do vseh predelov območja tragične nesreče. Žal niso našli nobenih ljudi, ali pa sledi ljudi, ki bi dajale upanje, da je tam še kdo živ ali v takšni fazi poškodovanosti, da bi mu lahko nudili zdravstveno oskrbo. Po eksploziji se je namreč zrušil del jeklene konstrukcije in z vročino vred večji del dneva preprečeval gasilcem ter reševalcem, da bi prišli do pogrešanih.

Po eksploziji se je namreč zrušil del jeklene konstrukcije in z vročino vred večji del dneva preprečeval gasilcem ter reševalcem, da bi prišli do pogrešanih.

Eksplozija je terjala 5 smrtnih žrtev

Gasilci so svoje delo na kraju dogodka skoraj končali, končano pa je tudi iskanje pogrešanih ljudi. Poveljnik gasilske zveze Kočevje Leon Behin je v izjavi za javnost dejal, da je žal novica takšna, kot smo se najbolj bali - po sedaj znanih podatkih je 5 smrtnih žrtev.

Poškodovanca, ki so ju odpeljali v UKC Ljubljana, pa sta živa, eden je v zelo slabem stanju.


''Ne moremo pa in nikoli ne bomo pozabili žrtev, ki so nastale pri tem, in izrekam iskreno sožalje vsem svojcem preminulih v tej tragični nesreči v Melaminu,'' je še dejal Štefanič.

To so materialne posledice tovarne, ki so ostale po hudi eksploziji:Vzrok nesreče je bila človeška napaka 

Nesreča se je zgodila na pritekališču, kamor je prišla cisterna s snovjo, ki jo je pripeljal zunanji izvajalec.

Po besedah direktorja Štefaniča vzrok nesreče še vedno preiskujejo, a naj bi do nesrečnega trenutka prišlo pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo. Tukaj se je zgodila človeška napaka, saj naj bi eden izmed delavcev zamenjal dve surovini. Šlo naj bi za snov epiklorhidrin, ki je ena od surovin za izdelavo smol.

Štefanič je še zagotovil, da so procesi delovali tako, kot je treba in dodal: ''Vendar pri dobavi surovine s standardiziranimi priključki ne morete vnaprej zagotoviti, da se na eno mesto lahko prečrpajo samo določene zadeve, ampak se to stori na osnovi dokumentacije in odločitvijo operaterja na črpališču''.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del