Quantcast
Radio1_v_zivo


Če se danes uresniči TA UKREP, bo to marsikomu otežilo življenje! Nas čakajo strožji ukrepi, kot smo jih bili vajeni?
KORONAVIRUS | 5. 11. 2021 6:27
Z doslednim upoštevanjem ukrepov se da epidemijo obvladati - zaprtja države ni na vidiku
Ključne besede:     ukrepi    vlada    epidemija    november 2021    strokovna skupina    PCT    nadzor    PC
Z doslednim upoštevanjem pogoja PCT bi se po mnenju stroke dalo počasi zajeziti epidemijo

Vlada se bo danes popoldne sešla na Brdu pri Kranju na posebni seji, kjer bodo razpravljali o ukrepih, ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem možnem času. Ukrepi morajo biti smiselni in predvsem življenjski. S tem bomo skušali zajeziti širjenje virusa, hkrati pa razbremenili zdravstvene delavce, ki so na robu zloma.

Sinoči sta v oddaji Tarča na Tv Slovenija gostovala tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Nekaj morebitnih ukrepov sta že razkrila, a ni njuno, da bodo sprejeti. Hojs je dejal, da bodo našli rešitev, ki bo sorazmerna, kar naj bi po njegovih besedah pomenilo, da bodo ''primerno'' zapirali dela gospodarstva in vse tiste dejavnosti, ki niso nujne. 

Možni ukrepi, ki nas lahko doletijo so še:

- skrajšan delovni čas v nekaterih dejavnostih

- striktno omejevanje zbiranj

- če bo v bolnišnicah še vedno preveč bolnikov, pa bo treba uvesti šolanje na daljavo

Se bo dokončno ponekod uveljavil pogoj PC? To bi znalo marsikomu otežiti življenje

Če bo prišlo do tega, da se ponekod dokončno objavi pogoj PC, bo to marsikomu otežilo življenje. Tega se zavedajo tudi na vladi in v svetovalni skupini, zato pozivajo k cepljenju. 

Državni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je v izjavi za medije dejal, da od ustavnega sodišča pričakuje dokončno, vsebinsko opredelitev glede odloka preboleli, cepljeni (PC). Po njegovih besedah bo vlada tako vedela, koliko manevrskega prostora še ima, da zaščiti prebivalstvo.

Kacin je še dejal, da smo žal prišli tako daleč, ker se nekateri ne želijo cepiti, da brez skeniranja QR kode pred vstopom v objekte ne bo več mogoče opravljati dejavnosti.

Počivalšek in Poklukar ''grozila'' z odstopom?

Govorilo naj bi se tudi o tem, da naj bi se Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar sprla, saj sta na različnih bregovih. Poklukar se zavzema za zaprtje države, Počivalšek pa za ohranitev gospodarstva. Še več, zaradi tega naj bi se tako sprla, da naj bi grozila celo z odstopom ali odhodom iz koalicije. Počivalšek je sinoči na Tarči to zavrnil in dejal, da nič od tega ne drži.

Počivalšek pa ni izrazil naklonjenosti, da bi se gospodarstvo znova zapiralo in dejal, da je treba pred odločitvijo za zapiranje gospodarstva najprej dejansko uveljaviti veljavne odloke. Nato je treba preučiti različico PC-ja in zagotoviti, da bo sprejeto tudi izvajano. Dodal je, da ne more neodgovorna manjšina, ki zavrača cepljenje, povzročiti ogromno škodo in prizadeti tiste, ki ''skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih''.

Beovićeva meni, da bi popolno zaprtje delovalo le kratek čas

Beović meni, da bi strogo zaprtje sicer pripomoglo k upočasnitvi širjenja virusa in razbremenilo pritisk na bolnišnice, a bi se nato ob odprtju zgodba hitro ponovila, zato namesto zapore raje cepljenje in omejitev tveganih stikov.

Z doslednim upoštevanjem ukrepov se da epidemijo obvladati

Po besedah direktorja NIJZ-ja Milana Kreka pa je popoln lockdown prav tako težko izvesti, ker bi morali zapreti celotno gospodarstvo - tega pa nismo še nikoli popolnoma zaprli. Krek je mnenja, da se da z doslednim izvajanjem in spoštovanjem ukrepov vsakega posameznika dobro obvladati epidemijo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del