Quantcast
Radio1_v_zivo


Se bo na Hrvaškem sezona res končala NA TA DAN?! Epidemiolog v skrbeh, da bi to lahko marsikomu uničilo dopust
KORONAVIRUS | 20. 7. 2021 11:34
Okužbe rastejo, bojijo se, da bi Hrvaška pristala na rdečem seznamu
Ključne besede:     Hrvaška    oranžna    grožnje    sezona    konec    delta    epidemiolog    svarilo    dopust
Split (Foto: Pixabay)

Hrvaški ne kaže nič dobro, saj je že od prejšnjega tedna obarvana oranžno na zemljevidu ECDC. Hrvaški epidemiolog in član vladnega sveta Branko Kolarić je v skrbeh in meni, da bo njihova država do 5. avgusta že rdeča, kar bi lahko pomenilo konec sezone. 

To je njegovo mnenje, sicer pa naj bi turistični sezoni na Hrvaškem kazalo dobro. V nedeljo, 18. julija, je mejne prehode s Hrvaško prestopilo 295.175 potnikov, kar je 53 % več kot na isto nedeljo lani, ko jih je bilo le dobrih 192 tisoč.

Kolarić kljub temu poziva prebivalce, da se cepijo, saj je to edini način, da se epidemija konča. ''Zdaj, ko je obala oranžna, je naš odziv, da bomo nadzorovali predpisane ukrepe. Te ukrepe bi morali izvajati, da ne bi prišli v oranžno,'' je dejal in dodal, da ljudje še vedno mislijo, da je njihova pravica, če se ne cepijo in umrejo od bolezni.

Kolarič to razume, a pravi, da bomo s to pravico imeli kot celotna družba omejitve, stroge ukrepe, rast okuženih in ponovno natrpane bolnišnice, ker ljudje, ki bodo resnično potrebovali pomoč, ne bodo prišli do zdravljenja. 

Četrti val je neizbežen in bojijo se, da bo udaril ravno, ko bo sezona na vrhuncu.

Za zaustavitev širjenja delta različice je potrebna več kot 80 % precepljenost, Hrvaška pa je daleč pod tem, pravi imunolog Zlatko Trobonjača. 

Tako Kolarić, kot Trobonjača se bojita, da bodo Britanci širjenje delta različice le še pospešili, čemur se bo težko izogniti. Kolarič meni, da turistov iz rdečih držav na Hrvaško ne bi smeli spustiti le z negativnim testom. 

''Tam, kjer je veliko okuženih, je zelo verjetno, da je kdo v inkubacijski dobi. Kdor pride iz rdeče države, bi moral v karanteno, cepljenim pa bi dovolil vstop v državo brez karantene,'' je še dodal.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del