Quantcast
Radio1_v_zivo


Minister Poklukar zaskrbljen, kaj nas lahko doleti jeseni: Ni več vprašanja, če bo četrti val ...
KORONAVIRUS | 29. 6. 2021 6:39
Minister Poklukar si želi, da bi se ljudje več cepili, da jeseni ne pride do zapiranja
Ključne besede:     Poklukar    epidemija    jesen    grožnja    delta    indijska različica    avgust    okužbe    širjenje    porast
V Sloveniji 18 primerov različice delta

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj spregovoril o epidemiološki situaciji tako pri nas, kot v Evropi. Trenutno imamo v Sloveniji precej ugodno stanje kar se tiče okuženih, a se lahko kaj kmalu spremeni. Dejal je, da so na Portugalskem v samo dveh tednih iz zelene barve prišli na rdečo, porast pozitivnih v dnevu pa je kar 590 odstotna. Delta različica (17%) pa je zabeležena tudi pri Italijanih, kjer so pravkar odpravili stroge ukrepe, kot so policijska ura in maske na prostem.

''V velikem odstotku prevladuje delta različica, ki je glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni,'' je dejal in poudaril, da je cepljenje edino, ki lahko pomaga zajeziti epidemijo. S tem se bo preprečilo širjenje okužb in bodo v jeseni normalno odprte šole, druge storitvene dejavnosti in turizem. 

Četrti val bo

''Pripravljamo se na četrti val,'' je dejal Poklukar in tukaj ni več vprašanja, če bo, ampak kdaj bo, in sicer ob delta različici. 

Se bo jeseni znova vse zapiralo?

Minister s precepljenostjo pri nas ni zadovoljen, saj je še vedno premalo ljudi cepljenih in ga skrbi, kaj bo to prineslo jeseni.

Z vidika varovanja se lahko v jeseni znova vse zapira, otroci se bodo šolali na daljavo, ljudje pa bodo znova morali delati od doma, zapirale se bodo gostilne, trgovine in druge storitve. Minister si ne želi, da se družba zaustavi tako, kot se je lansko jesen

V Sloveniji 18 primerov različice delta

V ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) so ocenili tudi, da uspe delta različica izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh, saj je kar 50 % bolj nalezljiva.

Njihova ocena pa je tudi ta, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov. Novi podatki o indijski različici so slaba novica za mlade, saj v Sloveniji že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa, zabeležili pa so tudi 18 primerov različice delta. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa.

Delta različica je že na Hrvaškem

Britanska različica virusa sars-cov-2 je na Hrvaškem še vedno prevladujoča, a so zabeležili tudi več primerov različice delta, ki se širi hitreje in je bolj nalezljiva.

Na Hrvaškem so prejšnji teden sekvencionirali 207 vzorcev potrjenih okužb z virusom sars-cov-2. Od tega jih je bilo 165 oz. približno 80 odstotkov britanske različice, delta oz. indijska različica pa je bila zabeležena v 26 primerih, kar predstavlja 12 odstotkov vseh sekvencioniranih vzorcev.

Hrvaška območja, kjer je največ primerov delta različice

Največ primerov delta različice so zabeležili:

- v šibeniško-kninski županiji (19)

- v Medžimurski županiji (6)

- v Zagrebu (1)

Zadrski epidemiolog Alan Medić je dejal, da je delta različica najverjetneje prisotna tudi v njihovi županiji.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del