Quantcast
Radio1_v_zivo


Bodo Kacinove besede odprle oči tistim, ki se še niso cepili? To so ukrepi, ki jih bodo sprejeli za necepljene
KORONAVIRUS | 24. 6. 2021 8:47
Delta različica je na pohodu, zato bi lahko v jeseni prišlo do ponovne ''katastrofe''
Ključne besede:     Jelko Kacin    cepljenje    ukrepi    vlada    mobilnost    jesen    virus    delta
Jelko Kacin na novinarski konferenci

Če je pozimi in spomladi cepiv primanjkovalo, je sedaj cepiv dovolj ter ni več razloga, da bi se cepljenje omejevalo, je na novinarski konferenci dejal koordinator logistike cepljenja Jelko Kacin. V naši državi je namreč še vedno veliko odstotek necepljenih, ki so starejši od 50 ali celo od 70 let. 

Necepljeni starejši so velika grožnja za ponovno polnjenje bolnišnic in ponoven porast smrti, kar se lahko zgodi jeseni, ko med nas lahko pridejo novi sevi. 

Mobilne enote na domu za vse, ki ne morejo na cepljenje

Vlada je po Kacinovih besedah dejala, da je čas za sprejetje ukrepov, ki bodo možnost cepljenja približali vsem, ki se še niso in se želijo cepiti, ne glede na to kakšne težave ali pomisleke imajo. Mobilne enote bodo namreč zagotovile cepljenje na domu vsem, ki so gibalno ovirani.

Precepljenost je edina pot naprej, pravi Kacin in dodaja: ''Vsak, ki se še ni cepil, je imel veliko srečo, da se še ni okužil. Zadnji trenutek je, da se cepi, delta različica je na pohodu.''

Vsem mora biti omogočena izbira cepiva po lastni želji

Vsi izvajalci bodo morali zagotoviti dovolj terminov za cepljenje tudi brez predhodnega naročanja, hkrati pa bo treba vsem interesentom omogočiti možnost izbire med cepivi. Vsi ki se še niso cepili bodo torej lahko zahtevali katerokoli cepivo, ki je na voljo na našem trgu.

Cepilni centri oz.a cepilne enote morajo prav tako nemudoma zagotoviti enostavno in brezplačno potrditev o cepljenju.

Kacin je poudaril tudi, da sta življenjska doba cepiva in doba hranjenja tista pogoja, ki bosta pomembna pri odločanju, katero cepivo naročiti za prihodnja leta.

''Cepiva, ki smo si jih izposodili na Madžarskem, so cepiva štirih različnih serij in uporabljajo se najprej tista, ki imajo najbližji potek roka uporabe. NIJZ zelo natančno spremlja stanje zalog in roke. Nevarnost, da bi bilo cepivo pretečeno, ne obstaja.''

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del