Quantcast
Radio1_v_zivo


Epidemiološka slika pri nas izjemno dobra, a opozarjajo, kaj nas lahko doleti že avgusta!
KORONAVIRUS | 21. 6. 2021 11:33
Delta različica virusa bi lahko Slovenijo dosegla že avgusta ali najkasneje oktobra
Ključne besede:     virus    delta    indijski virus    širjenje    covid    cepljenje    opozorilo    epidemija
Precepljenost bi morala biti višja, opozarja stroka, da bi lahko zajezili virus

V nedeljo smo v Sloveniji ob 805 PCR-testih potrdili 19 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 2,4 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 2,5 odstotka. Umrli so trije ljudje. Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, so včeraj ob 805 PCR-testih opravili še 6.674 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnicah se zdravi 105 bolnikov, od tega 35 v intenzivni terapiji. Umrli so trije ljudje. Skupno je v Sloveniji od začetka epidemije sicer umrlo 4.415 covidnih bolnikov.

Dnevno povprečje nižje od 300

Po teh rezultatih lahko rečemo, da so številke iz dneva v dan boljše, na vladni semafor pa se nahajamo v zeleni fazi - to pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Glede na EU kriterije smo trenutno rahlo pod mejo zelene faze, a ECDC bo zemljevid prilagodila novim podatkom šele v četrtek. Slovenija je sicer na tem zemljevidu razdeljena na zahodno in vzhodno regijo, pri čemer se lahko zgodi, da bo vzhodna že obarvana zeleno, zahodna pa bo še naprej oranžna.

Širjenje delta različice virusa - 65 % bolj nalezljiva

Stanje z epidemijo se umirja tudi drugod po Evropi, a stroko skrbi širjenje t.i. delta različice (znana tudi pod imenom indijska različica virusa), ki predvsem prevladuje v Veliki Britaniji, a že narašča po drugih evropskih mestih. Čeprav je v Veliki Britaniji precepljenost višja kot pri nas, je delta različica virusa precej zaskrbljujoča. Je 65 % bolj nalezljiva kot britanska različica, ki je prav tako prišla v Slovenijo in povzročila ponovno rast na novo okuženih primerov. 

Vprašanje časa je, kdaj bo ta indijska različica dosegla Slovenijo in kaj bo povzročila pri tistih, ki se še niso ali se ne želijo cepiti. Roman Jerala s Kemijskega Inštituta opozarja, da bi lahko prišla k nam že avgusta ali najkasneje oktobra. 

''Prosim čim prej izkoristite priložnost izbire cepiv in razložite pomen cepljenja neodločenim, da se izognemo nadaljnjim žrtvam in omejitvam,'' je zapisal na Twitterju. 

Da bi lahko epidemijo zajezili, bo potrebna večja precepljenost. Kje se lahko cepite brez naročanja? 


Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona (vir MMC)
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del