Quantcast
Radio1_v_zivo


Če bo vlada jutri to ODOBRILA, nas čaka nekaj nadvse fantastičnega! Na obzorju že zelena faza ...
KORONAVIRUS | 11. 5. 2021 12:58
Izpolnjena oba pogoja za prehod v rumeno fazo - bo vlada jutri to odobrila?
Ključne besede:     rumena faza    dr. Cizelj    IJS    napovedi    vlada    epidemija    zajezitev
Še malo in bomo v rumeni fazi

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 6.642 PCR-testih potrdili 491 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 13,5 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je znašal 11,2 odstotka.

Brez prvomajskega lockdowna bi v rumeno fazo prešli šele sredi junija

Na današnji tiskovni novinarski konferenci je spregovoril tudi dr. Leon Cizelj iz IJS-ja, ki je dejal, da se bližamo rumeni fazi, saj reprodukcijsko število znaša 0,85. Prepričan je, da je lockdown med prvomajskimi počitnicami pripomogel k temu, da epidemija počasi upada in je okužb vse manj. Če ne bi imeli tega zaprtja, bi v rumeno fazo prešli šele sredi junija.

Dodal je še, da trenutno zelo uspešno obvladujemo situacijo in več, kot se nas bo cepilo, manj ukrepov bomo imeli v prihodnjih dneh. 

Bomo do konca tega tedna končno v rumeni fazi?

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je s 606 znižalo na 549. S tem sta izpolnjeni obe merili za prehod države v rumeno fazo. Manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 in sedemdnevno povprečje okužb pod 600. Zaradi koronavirusne bolezni so v ponedeljek umrle tri osebe. V bolnišnicah zdravijo 477 bolnikov s covidom-19, 132 na intenzivni negi.

''Po številkah smo že v rumeni fazi, z veseljem pričakujem uradno sporočilo vlade,'' je še dodal Cizelj, ki pričakuje, da bomo v naslednjih tednih le še padali. Poudarja pa, da je seveda ''padanje'' okužb odvisno tudi od nas samih - kako dobro bomo uporabljali zaščitne maske, pazili na razdaljo in se seveda cepili. 

Na sredini seji bo vlada odločala o nadaljnjih spremembah ukrepov, pred tem  pa se bo posvetovala tudi s strokovno svetovalno skupino. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Televizijo Slovenija povedal, da bi se lahko nekoliko omilila omejitev zbiranja ljudi. Druženje je zdaj omejeno na 10 ljudi.

V zeleno fazo bi lahko prišli na začetku poletja

V zeleno fazo, ki pomeni manj kot 300 okužb na dan, bi po oceni Cizlja in sedanjih projekcijah IJS lahko prišli na začetku poletja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del