Quantcast
Radio1_v_zivo


Jeseni nas lahko čaka tisto, česar smo mislili, da ne bo - a precej drugače, kot smo bili vajeni do sedaj
KORONAVIRUS | 10. 5. 2021 12:49
Če bo ta stopnja ostala nizka, nas čaka jeseni nov val, ki bo nižji
Ključne besede:     jesen    poletje    covid    cepljenje    epidemija    upadanje    napoved    Beović    rumena faza
Bomo zajezili epidemijo ali ne? Vse je odvisno od vedenja posameznika

Vodja strokovne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je dejala, da se bo epidemija v pomladnem času nekoliko umirila. To gre pripisovati tudi temu, da se ljudje zbirajo več zunaj, kot v zaprtih prostorih, kjer se okužbe bolj širijo. 

Tudi čez poletje nas čaka bolj umirjeno obdobje, je pa vse ''odvisno od našega vedenja,'' je še dodala Beovićeva in dejala: 

Jeseni nas čaka nov val, ki bo nižji

''Če bomo imeli visoko stopnjo precepljenosti, nas ne bo skrbelo, kako bo jeseni. Če bo ta stopnja ostala nizka, nas čaka jeseni nov val, ki bo nižji. Pomembno bo tudi cepljenje do zime s tretjim odmerkom pri tistih, pri katerih se bo iztekalo eno leto ali so posebej ranljivi in bi jih želeli zaščititi prej.''

Novi podatki so tudi danes zelo dobri,
a pogoja za rumeno fazo še nismo dosegli

Ob 1.310 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 147 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil dele pozitivnih 11,2 odstoten. Opravljenih je bilo tudi 6.794 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

Posavska regija takoj za obalno-kraško,
ki ima najboljšo epidemiološko sliko

14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev na ravni državi znaša 423,6. Najvišja je še naprej v primorsko-notranjski regiji, ki po številu okužb izstopa, najnižja pa v obalno-kraški regiji. Je pa na dnu lestvice še posavska regija, ki ima najnižjo 7-dnevno incidenco.

V primerjavi s prejšnjo nedeljo kar
30 odstotkov manj okužb

Sedemdnevno povprečje se je znižalo na 610,6. V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjenih 209 novih okužb, to pomeni skoraj 30 odstotkov manj okužb. Testov je bilo opravljenih le malenkost manj kot prejšnji teden.
Drugi kriterij za prehod v rumeno fazo, to je povprečno manj kot 600 okužb v zadnjih sedmih dneh še ni izpolnjen, a bi lahko bil v prihodnjih dneh. V nedeljo je znašal 614, v soboto je bil 625, še dan prej pa 680.

Na Institutu Jožef Stefan pravijo, da epidemija v Sloveniji počasi upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=95, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del