Quantcast
Radio1_v_zivo


Vlada je sinoči omilila EN UKREP, ena regija je ZNOVA RDEČA - se bodo tu terase zaprle in ne bo možno prehajati med regijami?
KORONAVIRUS | 6. 5. 2021 6:26
Ena regija je sicer rdeča, a IJS pravi, da bi lahko v sredini maja že prešli v rumeno fazo
Ključne besede:     maj    ukrepi    vlada    omilitev    rumena faza    epidemija    covid    upadanje    spremembe
Na javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih bo za vsako osebo potrebnih 20 kvadratnih metrov

Vlada je na sinočnji seji poenotila odlok ministrstva za kulturo z odlokom ministrstva za gospodarstvo in določila, da bo lahko od zdaj naprej na javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih za vsako osebo potrebnih 20 kvadratnih metrov in ne več 30. Meja pa je še vedno 10 ljudi. 

- Podaljša se nošenje zaščitnih mask in obvezna namestitev razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah.

Glede ostalih vladnih ukrepov ni večjih sprememb,
še vedno se nahajamo v oranžni fazi. 

Ena regija je znova rdeča, a brez skrbi - vlada se je odločila, da ne bodo zapirali ničesar

So pa se nekatere razmere v regijah poslabšale, in sicer na primorsko-notranjskem, kjer so znova v rdeči fazi. Če bi vlada upoštevala postavljena merila, bi se tukaj morali znova zapreti vrtovi in terase gostinskih lokalov, omejiti bi se moralo druženje in celo prehajanje iz te regije. Na koncu so se odločili, da večjih sprememb tudi tukaj ne bodo sprejemali.

Najboljše kaže še vedno obalno-kraški regiji, ki je še vedno rumena, nekoliko slabše pa kaže pomurski in posavski. Čeprav sta obe regiji prav tako rumeni, sta precej na meji z oranžno.

V rumeno fazo bi lahko prešli v drugi polovici maja

Institut Jožef Stefan (IJS) ocenjuje, da epidemija počasi upada. Pravijo da je R=0,96, kar so vzpodbudni rezultati.

Na IJS ugotavljajo, da če bo šlo tako naprej, bi lahko v rumeno fazo stopili že v drugi polovici maja. Meja za prehod v rumeno fazo je 600.

Sredi junija zelena faza?

Epidemiologi pravijo, da bi jo sicer lahko dosegli sredi junija, a nič ni še zagotovo. Takrat bi lahko tudi lažje spremljali stike, meja za prehod v zeleno fazo je 300 obolelih na dan. 


Cepljeni pa po do zdaj znanih podatkih zbolijo le redko in če že zbolijo, gre za blažjo obliko bolezni.

Trenutno je povečanje cepljenja med tistimi, ki spadajo v rizično skupino, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih zmogljivosti in manj umrlih, a le pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali ter neprecepljeni populaciji.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del