Quantcast
Radio1_v_zivo


Bodo zadnje SPODBUDNE raziskave pripomogle k hitrejšemu odprtju lokalov?
Zanimivo | 9. 4. 2021 7:00
Zadnje raziskave dokazujejo, da so lokali na prostem varni!
Ključne besede:     koronavirus    lokali    maske    raziskave    znanstveniki    dokazi    okužbe
Lokali na prostem so varni

Kljub temu, da je vlada in strokovna skupina odločila, da je nošenje mask na prostem spet obvezno, lahko opazimo, da večina ljudi tega ukrepa ne jemlje resno in mask na prostem ne nosi.

Zadnje mednarodne raziskave pa so pokazale, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom na prostem zanemarljivo, znanstveniki so potrdili tudi to, da so kavarne in lokali na prostem varni.


Raziskave z Irske kažejo, da so od začetka epidemije do 24. marca letos od 232.164 okuženih zabeležili le 262 primerov okužb, kjer so se posamezniki okužili na prostem. To predstavlja 0,1 odstotka vseh okuženih.


Podobna študija, ki zajema 1245 primerov na Kitajskem, je pokazala, da so se na prostem okužili zgolj trije posamezniki, ki med pogovorom niso nosili zaščitnih mask. Profesor Chris Whitty, glavni zdravnik Združenega kraljestva, je dejal: ”Dokazi so zelo jasni  - zunanji prostori so varnejši od zaprtih".Foto:BBC


Ed Lavelle
, profesor biokemije na Trinity College Dublin je glede raziskav še dodal:"Odprte kavarne na prostem so zelo varne. Ključno je, kaj se zgodi po aktivnosti na prostem," 


Svež zrak razredči virus, pomaga pa tudi pri izhlapevanju kapljic, v katerih se prenaša. Tudi  ultravijolična svetloba bi morala ubiti kateri koli virus na prostem. Vendar to ne pomeni, da se virus na prostem ne širi. Če je nekdo okužen, virus sprošča med dihanjem, še posebej, če kašlja.


Vseeno vsi dokazi  kažejo na to, da se velika večina okužb s koronavirusom zgodi v zaprtih prostorih. Virus se prenaša s človeško interakcijo in če so ljudje dalj časa skupaj.
Prav zaradi vseh zadnjih raziskav se večini zdi uporaba maske na prostem nesmiselna. Pa bomo zaradi teh zadnjih ugotovitev kaj prej lahko sedeli na terasi najljubšega lokala in brez strahu ali grdih pogledov, spili kavo?

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del