Quantcast
Radio1_v_zivo


Danes so se ponekod odprle terase, a stanje ni takšno, kot bi si želeli: V tej regiji se stanje že poslabšuje!
Slovenija | 8. 3. 2021 11:54
Ta teden ni pričakovati dodatnih sproščanj ukrepov
Ključne besede:     marec    sproščanje    regija    poslabšanje    terasa    epidemija    covid    JV
Stanje pri nas ni ravno takšno kot bi si želeli

Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar je na dopoldanski novinarski konferenci dejala, da se stanje pri nas ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli in zaenkrat dodatnega sproščanja še ni na vidiku. Za vstop v rumeno fazo na ravni države mora 7-dnevno povprečje potrjenih okužb pasti pod 600, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 500.

Izpostavila je pomen spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in napovedala, da v tem tednu ni pričakovati odločitev o nadaljnjem sproščanju, saj se epidemiološka situacija ne bistveno izboljšuje.

90% precepljenost bo ustavila širjenje okužbe

Pojasnila je, da je cilj čimprejšnja 60-odstotna precepeljenost prebivalstva, nekje 90-odstotna precepljenost pa je tista, ki zanesljivo ustavi širjenje okužbe. ''Takrat ne pride več do epidemičnih pojavov, temveč samo do posameznih pojavov pri tistih, ki ne morejo biti cepljeni ali ne morejo razviti zadostne zaščite s protitelesi,'' je dejala Logarjeva.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih več kot 945 tisoč PCR-testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Skupno je bilo potrjenih preko 195 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom. Po zadnjih podatkih vlade je zaradi covida-19 v bolnišnicah 527 bolnikov, 17 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 91 bolnikov s covidom-19, dva več. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo v nedeljo skupno odpuščenih 14 ljudi, umrlo pa jih je 6.

Po podatkih NIJZ-ja 7-dnevno povprečje potrjenih primerov znaša 762. Včeraj je povprečje za zadnjih sedem dni znašalo 766.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 510.

''Incidenca na ravni države je še vedno precej visoka. Prejšnji teden smo se zelo približali meji 500, a je 14-dnevna incidenca v zadnjem tednu žal ponovno porasla,'' je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Obalno-kraška se počasi pomika proti oranžni fazi, v Jugovzhodni Sloveniji se stanje znova slabša

Podatki žal kažejo, da se razmere v Jugovzhodni Sloveniji nekoliko slabšajo - po danes objavljenih podatkih tam 7-dnevno povprečje okužb znaša 42, kar je ravno tista meja, ki je za to regijo določena za prehod v rumeno fazo. 

Epidemiološke razmere v posavski regiji za zdaj ostajajo stabilne, obalno-kraška regija pa se počasi pomika proti izpolnitvi pogojev za vrnitev v oranžno fazo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del