Quantcast
Radio1_v_zivo


Vlada od sobote naprej zaostruje ukrepe! Epidemiološka slika je tu slaba, zato je potrebno ponovno zapiranje
KORONAVIRUS | 25. 2. 2021 6:37
Obalno-kraška regija se vrača v rdečo fazo za vsaj teden dni, podaljšuje pa se še 5 odlokov
Ključne besede:     vlada    Obalno-kraška regija    rdeča faza    ukrepi    zaostritev    zapiranje    februar    odloki    podaljšanje    taksi    test
Obalno-kraška regija zaradi slabe epidemiološke slike znova v rdeči fazi

Vlada je pričakovano podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko ohranijo.

Obalno-kraška regija se od sobote naprej znova zapira

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji pa se bodo izjeme zožile na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov. Od sobote naprej bodo tam vsaj za teden dni znova zaprte nekatere trgovine in storitve.

Do 5. marca podaljšanje petih odlokov

Vlada je pričakovano za sedem dni podaljšala veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o:

- začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode

- začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom

- začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom,

- obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah

- začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah ter samostojnih visokošolskih zavodih

Vozniki taksijev morajo 1-krat tedensko na test

Vozniki taksijev se bodo morali po novem na novi koronavirus testirati enkrat tedensko. Vlada je na današnji seji namreč izdala odlok, po katerem so prevozi s taksijem dovoljeni, če:

- voznik poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila
- uporabo zaščitnih mask
- enkrat tedensko opravi testiranje s testom PCR ali hitrim testom

Taksistom dovoljeno voziti,
če so bili cepljeni že z drugim odmerkom

Taksistom bo dovoljeno voziti tudi, če imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni. V primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Dokazila o negativnem testu se bodo upoštevala, če so bila izdana v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oz. pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne ter so objavljeni na spletni strani nacionalnega laboratorija.

Podaljšuje se rok testiranja za športnike

Vlada je spremenila odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov v pogojih, pod katerimi se športniki, člani ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, le teh lahko udeleži. Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del