Quantcast
Radio1_v_zivo


Iz bolnišnice prihajajo sveže novice: Toliko hospitaliziranih ni bilo že dolgo časa!
Slovenija | 16. 2. 2021 11:37
Epidemija počasi upada, a moramo biti še vedno previdni ...
Ključne besede:     novinarska konferenca    epidemija    upadanje    novice    hospitalizacija    bolnica    covid
Tudi danes smo deležni dobrih novic - okužbe počasi upadajo

Kot smo že včeraj poročali epidemija počasi upada in se približujemo rumeni fazi, ki bi jo lahko dosegli že v začetku marca. Kljub temu pa velja biti previden in se še naprej strogo držati pravil.

Manj kot 700 hospitaliziranih

Iz bolnišnice prihajajo dobre novice, saj je po dolgem času hospitaliziranih manj kot 700 pacientov, natančneje 691. Od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 127. Iz bolnišnic je bilo v ponedeljek odpuščenih 76 ljudi. Umrlo je 5 ljudi.

Ob 4.402 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 740 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 16,8 odstoten.

Največ novih okužb so zabeležili v naslednjih občinah: Celje (26), Žalec (16), Novo mesto (19), Ljubljana (92), Maribor (19) in Koper (39). ''Razvidno je, da so okužbe razpršene po vsej državi, kar nakazuje, da razmere še niso takšne, kot bi si želeli,'' je na današnji tiskovni konferenci dejala uradna govorka vlade Maja Bratuša.

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 572,2. ''Najslabša ostaja obalno-kraška regija, najmanj okužb pa je v zasavski, savinski in podravski regiji.''Previdno, saj se krivulja lahko še vedno obrne navzgor


Na Inštitutu Jožefa Štefana pravijo, da epidemija v Sloveniji res počasi upada, a hkrati opozarjajo, da nas sproščeni ukrepi ne smejo odvrniti od dosledne uporabe zaščitnih ukrepov, saj se krivulja še vedno lahko obrne navzgor. Trenutno reprodukcijsko število je približno R=0,83, ob razširitvi novih sevov koronavirusa pa bi se lahko spet zvišalo.

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je nekoliko zvišalo in znaša 884, kljub nižjemu številu aktivnih primerov. Razlog je, da se v sedemdnevno povprečje ne štejejo več trije praznični dnevi, ko je bilo število testiranj in posledično okužb precej manj.