Quantcast
Radio1_v_zivo


Najstnik ni imel pojma, da je po svetu že 1 leto razglašena epidemija! Covid prebolel 2x, a sploh ni vedel
Zanimivo | 5. 2. 2021 9:13
Zaradi prometne nesreče je bil eno leto v komi
Ključne besede:     koma    najstnik    pandemija    nesreča    okrevanje    dobrodelnost    virus    covid
19-letnik je padel v komo tik preden se je začela korona

19-letni Joseph Flavill iz angleškega mesta Staffordshire je 1. marca 2020 doživel prometno nesrečo. Le tri tedne pred popolnim zaprtjem države zaradi nove pandemije, ga je na cesti zbil avto. Pri tem je utrpel tako hude poškodbe, da je naslednjih 11 mesecev preživel v bolnišnici.

Najprej je bil 6 mesecev v komi, nato pa so ga premestili na nevrološki rehabilitacijski center, kjer je počasi, a pogumno okreval. Med bivanjem v bolnišnici pa se je kar dvakrat okužil z novim koronavirusom -  prvič, ko je bil še v komi in drugič kmalu po tem, ko se je iz nje zbudil. Virus je prebolel brez večjih težav, njegovo stanje pa se je počasi že začelo izboljševati.


Joseph pred nesrečo

''Zagotovo Joseph dobro okreva, vidno napreduje in res se trudi, da bi lahko komuniciral z družino, zdaj že pomežikne in se nasmehne,'' 
je povedala njegova teta Sally Flavill-Smith.

Med pandemijo Joseph ni imel stikov s svojo družino, saj so bili strogo prepovedani. Njegovi mami je bilo omogočeno videti sina za njegov 19. rojstni dan, vendar na varni razdalji. Komunicirali so preko telefona in video kamere, družina pa se vedno znova razveseli vsakega njegovega napredka:

''Vedno, ko se vidimo na telefonu, opazimo, kako se Josephu razneži izraz na obrazu. Vidi se, da nas je vesel. Ne vemo pa še točno, kako močno so poškodovani njegovi možgani,''
 še doda njegova teta.


Joseph v bolnišnici med prebolevanjem koronavirusa.


''Ne vemo še zagotovo, koliko razume, glede na to, da se je ponesrečil pred razglasitvijo pandemije in popolnim zaprtjem države!
 Kako pandemijo sploh razložiš nekomu, ki je bil tako dolgo v komi?'' se sprašuje njegova teta.

 
Pred nesrečo je bil razigran najstnik, športnik po duši, zdrav mladenič, ki je rad igral hokej, oboževal pa je tudi vse ostale športe. Želel si je postati pilot, za ta poklic se je tudi izobraževal, vendar si je nameraval vzeti leto dni premora in ta čas izkoristiti za potovanje okoli sveta.

 

Kljub temu, da je Joseph covid prebolel dvakrat, pa o pandemiji ni vedel nič


Ker so se njegovi načrti nesrečno porušili, so se njegova družina in prijatelji odločili storiti nekaj zelo lepega – približno 100 ljudi kolesari, hodi, teče ali rola, da bi s kilometri prepotovali enako pot okoli sveta, kot si jo je v resnici želel Joseph. Vsak dan se prevoženi ali pretečeni kilometri seštevajo in do sedaj so v 20 dneh naredili že preko 8.000 kilometrov.

Joseph jih redno spremlja preko svojega Facebook profila, kjer prijatelji zanj objavljajo videe svojih športnih podvigov, zbirali pa bodo tudi donacije, ki bi v prihodnosti lahko pokrile stroške njegove dolgotrajne rehabilitacije.


Joseph je pred nesrečo želel postati pilot© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del