Quantcast
Radio1_v_zivo


GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ: Šola mnogih talentov za uspešno poslovno, športno in umetniško pot
Oglas | 10. 2. 2022 7:00
Gimnazija Franceta Prešerna Kranj se predstavi in vabi na obisk
Ključne besede:     gimnazija    France    Prešeren    vpis    obisk    talent    Kranj    dijaki
Gimnazija Franceta Prešerna Kranj lepo vabi!

Na Gimnaziji Franceta Prešerna so se dijaki do sedaj šolali v programih: gimnazija, ekonomska gimnazija in športni oddelek ekonomske gimnazije. V šolskem letu 2021/22 smo dijake vpisali tudi v nov program - športni oddelek gimnazije. Vsi programi se zaključijo s splošno maturo.


Foto: Stalna razstava posvečena uspešnim dijakom GFP

Trudimo se ustvariti takšne pogoje dela, da lahko dijaki poleg izpolnjevanja šolskih obveznosti uspešno razvijajo tudi svoja močna področja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prepoznalo potrebe dijakov športnikov in naše kakovostno delo ter nam omogočilo, da smo v šolskem letu 2021/22 vpisali v nov program - športni oddelek gimnazije, s tem smo se lahko izognili omejitvi vpisa, ki smo ga imeli zadnja leta.


Foto: Logotip OKS (Olimpijski komite Slovenije)

V športni oddelek gimnazije in ekonomske gimnazije se lahko vpišejo kandidati, ki trenirajo v okviru raznih športnih panog in dosegajo vrhunske rezultate. Ti dijaki zaradi treningov in tekmovanj potrebujejo več usklajevanja šolskih in športnih obveznosti. Za delo z dijaki športniki nam je Olimpijski komite Slovenije podelil certifikat »Športnikom prijazno izobraževanje«.

Prešernova gimnazija je v gorenjskem kot tudi širšem slovenskem prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Težko je našteti vse naše nekdanje in sedanje dijake, ki so nase opozorili s svojimi športnimi uspehi: Primož Roglič in Anamarija Lampič, brata Peter in Domen Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan, Anže Lanišek, Štefan Hadalin, Grega Žemlja, Peter John Stevens, zlati maturant Alex Cisar in mnogi drugi.


FOTO: Plesna dvorana in plezalna stena na GFP

Že več kot desetletje smo edina strokovna gimnazija v Sloveniji s športnim oddelkom, ki s svojim prilagojenim načinom dela omogoča najboljše možne pogoje za usklajevanje šole in športa. Z novim športnim oddelkom v gimnaziji bodo športniki imeli še boljše pogoje za šolanje in nadaljevanje izobraževanja na vseh fakultetah. (Športni oddelki so manjši in zato individualne prilagoditve lažje). Na GFP ima več kot tretjina dijakov status športnika, zato so športniki razporejeni v vse programe in oddelke, kjer se tudi njim individualno prilagajamo v skladu z osebnim izobraževalnim načrtom. Najbolj obremenjenim športnikom in tistim, ki so največ odsotni, že 15 let omogočamo izobraževanje na daljavo.


Foto: Svečana podelitev maturitetnih spričeval

Pri izobraževanju na daljavo nam je v pomoč pripomoček, eAsistent, ki sta ga razvila naša dijaka in ga danes uporablja veliko slovenskih vrtcev in šol, uveljavlja pa se tudi v tujini. Avtorja eAsistent-a, Vladimir Balukčić in Mihael Mirt, si verjetno ob njegovem snovanju leta 2009 nista predstavljala, da bo prišel čas, ko bo celotno izobraževanje zaradi epidemije potekalo na daljavo.


Foto: Računalniška učilnica

Naši nekdanji dijaki niso le uspešni športniki, ampak so uspešni podjetniki, raziskovalci, umetniki … Glasbeniki se pogosto vzporedno šolajo. Trenutno harfist Jernej Mišič poleg naše gimnazije v italijanskem Vidmu obiskuje še akademski študij. S primernimi prilagoditvami so v preteklosti dijaki glasbeniki, ki so se vzporedno šolali, postali zlati maturantje. Podobno smo v preteklih letih veliko delali z dijaki, ki jih navdušuje likovna umetnost. Z umetniki Likovnega društva Kranj smo na šoli postavili prvo stalno didaktično zbirko likovnih del na slovenskih srednjih šolah.


Foto: Šolski hodniki

Naši dijaki dobro vedo, da potrebujejo za uspešno poslovno, športno in umetniško pot, podjetnost in obvadovanje tujih jezikov. Vsi, ki se učijo nemščino, lahko pridobijo diplomo DSD, ki se dijakom prizna kot znaje nemščine na višjem nivoju. Mednarodni certifikat jim je v veliko pomoč pri študiju in kasnejšem iskanju zaposlitve.

Foto: Promocijski izdelki šole

Dijakom pomagamo do znanja in podjetnosti, s katero si bodo sami ustvarjali svojo prihodnost. Najpomembneje se nam zdi, da dijaki pridobijo toliko znanja, poguma in podjetnosti, da znajo, prevsem pa si upajo razviti svoje potenciale. V današnjem, neverjetno hitro spreminjajočem se svetu morajo mladi poleg dobrih ocen in uspeha na maturi pridobiti predvsem znanje za življenje – le tako bodo postali samozavestni in uspešni mladi ljudje, ki se bodo veselili prihodnosti in bodo znali in upali živeti svoje življenje. Ponosni smo na naše dijake, ki so dejavni na mnogih življenjskih področjih in ne le v šoli.


Foto: Atrij šole

Vabimo vas v petek, 11. 2. 2022, ob 9. in 15. uri in soboto, 12. 2. 2022, ob 9. uri na virtualni informativni dan. Osnovne informacije o šoli, programih s predmetniki, pogojih za vpis in dejavnostih so predstavljene na spletni strani GFP.

Natančen opis izvedbe informativnih dni bo objavljen na šolski spletni strani, lahko pa obiščete tudi naš Facebook ali Instagram profil.Vse fotografije so iz šolskega arhiva.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del