Quantcast
Radio1_v_zivo


NOV POJAV! Če se izkaže, da je tega v Sloveniji ŠE VEČ, potem sledijo novi ukrepi, ki bodo znani že ta teden
KORONAVIRUS | 25. 1. 2021 6:30
V laboratoriju pa navajajo, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu
Ključne besede:     sev    okužba    novo    koronavirus    covid    cepivo    ukrepi    novo    sprememba
Upamo, da se angleški sev, ki se širi še hitreje in je bolj nalezljiv, pri nas ne ''zadrži''

V Sloveniji se je pojavil angleški sev novega koronavirusa, ki je še bolj nalezljiv in se širi še hitreje. Potrdili so ga pri državljanu Kosova, ki je v soboto prišel iz Belgije, kjer dela. Janša je dejal, da so bili o primeru obveščeni prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje.

''Belgijske oblasti so nas obvestile, da je pri nas oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja,''
je pojasnil predsednik vlade Janez Janša in dejal, da bo ta teden potreben konkreten premislek glede sproščanja ukrepov v prihodnjih dneh.  

Okuženi zagotavlja, da ni bil z nikomer v Sloveniji v tesnem stiku

Okuženi je bil še enkrat testiran in okužba je bila še enkrat potrjena. Po Janševih besedah je imel potrdilo o dveh izvidih testa, in sicer enega pozitivnega, enega negativnega. Kako je to mogoče, pristojni še raziskujejo, prav tako preverjajo, ali res z nikomer po prihodu v Slovenijo ni bil v tesnem stiku, kot zagotavlja.

Če je okuženih s sevom več, je situacija skrajno resna -
sledi sprejetje novih ukrepov


Janša je še dejal, da je vse odvisno v kolikšni meri je angleški sev prisoten tudi pri nas. Če je tega več, potem je situacija skrajno resna, če ne, potem je situacija takšna, da jo lahko obvladujejo z načrti, ki jih imajo pripravljene. 

''Glede na načrt, ki ga imamo o zaostrovanju in sproščanju ukrepov ter podatke zadnjih treh dni optimizma ni. Potrebno bo sprejeti določene ukrepe. Z množičnim preverjanjem odvzetih vzorcev bo morda vlada reagirala že prej, mogoče že v torek ali jutri in ne šele v sredo.''

Testiranje angleškega seva s posebnimi testi

V petek smo dobili posebne teste za angleški sev in zdaj za nazaj testirajo vzorce. Znova bo presejanih okoli 10% vzorcev od 11. januarja naprej, rezultati pa bodo za vse regije znani najpozneje v torek. Po neuradnih podatkih TV Slovenija je bilo pri nas potrjenih še osem primerov angleškega seva, a je Janša poudaril, da trenutno poleg enega potrjenega obstaja sum le še na dva primera angleškega seva.

V laboratoriju pa navajajo, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu, kar pomeni da protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom.

Priporoča se uporaba boljših zaščitnih mask

Premier vsem predlaga, naj, če je le mogoče, uporabljajo trislojne kirurške maske ali maske FFP2, ki dajejo večjo zaščito.

Maske tipa FFP2 bodo od tega tedna naprej obvezne tudi na javnem prevozu in v trgovinah v Avstriji, na Bavarskem v Nemčiji jih že nosijo, medtem ko v drugih nemških deželah zadostujejo kirurške maske.Kirurške maske pokazale enakovredne rezultate

FFP2-maske so bolj zahtevne za nošenje in neprimerne za tiste, ki nosijo brado ali niso obriti, pa tudi za tiste z ozkim obrazom, je za TV Slovenija poudarila infektologinja Mateja Logar iz UKC Ljubljana in dodala, da pri nekaterih tipih mask lahko pride do zastajanja ogljikovega dioksida, kar povzroča omotičnost.

So pa kirurške maske tudi učinkovite, razlika nastane predvsem ob dolgotrajnejši uporabi. Zato je pomembno, da maske redno menjamo in si jih tudi pravilno namestimo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del