Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenski zdravniki opozarjajo: Prebolele po covidu, lahko doletijo posledice! To so simptomi, ko morate k zdravniku
KORONAVIRUS | 20. 1. 2021 9:22
Posledice lahko doletijo tako starejše, kot tudi mlajše
Ključne besede:     covid    prebolelost    zapleti    simptomi    koronavirus    težave    pomoč    posledice
Posledice se lahko pojavijo tudi kasneje, ko ste okužbo že preboleli

V Sloveniji je bolezen s covid-19 prebolelo že ogromno ljudi, a vse več je takih, ki se jih po preboleli bolezni vrne nazaj do svojega zdravnika. Po ocenah je videti, da je vsaj 10 % bolnikov takih, ki ima po preboleli bolezni še vedno vztrajne simptome, tudi somatske, je povedal dr. Zlatko Fras, predstojnik Interne klinike v UKC Ljubljana.

Meseca decembra so namreč zaznali, da je več 10 bolnikov dnevno potrebovalo pomoč, ker so po prebolelosti dobili bakterijsko pljučnico in razne trombotične komplikacije. 

Mlajši imajo večje tveganje za možgansko kap

Dokazano je tudi to, da imajo mlajši ljudje, ki so preboleli blago obliko covida-19, v naslednjih mesecih večje tveganje za možgansko kap, kar lahko pomeni dolgoročne posledice bolezni.

Po preboleli bolezni kar 75 % bolnikov izkusi naslednje simptome:

- mišična oslabelost

- nespečnost

- depresija

- anksioznost

V oddaji Premagajmo covid-19 na Rtv Slo je dejal, da se velikokrat najdejo tudi taki bolniki, ki imajo hudo prizadete notranje organe, kot so poškodovana pljuča, srce ali ledvice. Pojavljajo se tudi sumi trombotičnih bolezni, posledično pljučne embolije, pri eni tretjini bolnikov pa so opazili tudi prizadetost srčno - žilnih sistemov. 

Zapleti se lahko pojavijo tudi pri tistih, ki so imeli blag potek bolezni 

Zapleti po preobolelosti s covidom lahko prizadenejo tako starejše, kot tudi mlajše. Večinoma so dolgotrajni simptomi prisotni pri starejši populaciji in tistih, ki so imeli že pridružene bolezni. Lahko pa se pojavijo tudi pri tistih, ki so imeli povsem blage simptome - ti simptomi, lahko vztrajajo tudi po več mesecev, morda celo tudi več let, ker gre za trajne prizadetosti.

Kdaj je treba poiskati pomoč pri zdravniku?

Opozarja, da je treba k zdravniku takoj po tem, ko opazite težave:

- z zatekanjem nog

- se pojavi težko dihanje

- imate neprimerno utripanje srca

Dr. Fras je še dejal, da ugledne klinike po svetu ustanavljajo prav posebne oddelke za bolnike, ki so preboleli covid in se zdaj soočajo z zdravstvenimi težavami. S tem se bomo najbrž morali soočiti tudi mi, je še dodal.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del