Quantcast
Radio1_v_zivo


Do vključno 13. januarja bo veljal odlok, ki je bil sprejet sinoči! Kaj se bo zgodilo po tem datumu?
Slovenija | 6. 1. 2021 5:48
Kacin tudi o tem, v kateri regiji so razmere trenutno najslabše
Ključne besede:     odlok    vlada    spremembe    prodajanlne    epidemija    ukrep    obratovanje    januar    prepoved    izjeme
Kaj pa se bo zgodilo po 13. januarju?

Vlada je z odlokom, ki začne delovati jutri, dne 7.1., podaljšala trenutno veljavne omejitve v trgovinah in ponujanju storitev, ohranjajo pa se doslej veljavne izjeme. Iz prepovedi sta izvzeti tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. Brez časovne omejitve pa je dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Do vključno 13. januarja bodo v trgovinah
veljale omejitve

Še naprej ostajajo odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo:

- živila, blago za osebno nego in čiščenje

- prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji

- prodajalne z oblačili in obutvijo se kot izjema ne štejejo zraven

Še naprej bodo svoje delo opravljale:

- lekarne

- prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki

- kmetijske prodajalne

- bencinski servisi

- finančne storitve

- pošta in dostavne službe

- frizerski saloni

- nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja

- tržnice s hrano

- trafike in kioski za prodajo časopisov in revij

Še naprej bodo nudili:

- individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve

- osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, razen alkoholnih pijač

- pri prevzemu mora biti zagotovljen minimalni stik s kupci, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer je uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah prepovedano

Dimnikarske storitve bodo mogoče, če je v prostoru, kjer se izvajajo, navzoč samo en izvajalec. Če to ni mogoče, sta lahko v prostoru navzoča izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. Opravljanje dimnikarskih storitev pa ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava in ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov, in sicer predvsem iz razloga večje verjetnosti za povzročitev poškodb, ki bi potrebovale bolnišnično oskrbo.

V trgovinah še vedno omejitev ena oseba na 30 kvadratnih metrov

V zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, še naprej velja, da mora biti ena stranka na 30 kvadratnih metrih oz. ena stranka, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V primeru odprtih tržnic je omejitev 10 kvadratnih metrov na stranko.

Poleg tega morajo trgovski centri zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa morajo upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke.

V tej regiji so trenutno najslabše razmere

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da so razmere v Posavju najslabše, o čemer pričajo tudi epidemiološki podatki. Povprečna 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 972, najslabša je v posavski regiji, kjer je kar 1.949 okuženih na 100 tisoč prebivalcev.

Najboljše stanje je trenutno na primorsko-notranjski regiji

''Številka hitro raste, čez dan ali dva bomo dosegli številko 2.000, kolikor je imela v najslabšem primeru Gorenjska, ki je danes v bistveno boljši kondiciji, na tretjem mestu,'' je navedel Kacin in dejal, da je trenutno najboljša primorsko-notranjska regija s 350 okuženimi, kar je 3x boljši rezultat kot pri Posavcih.

Veliko novih okužb so potrdili v Posavju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Po občinah je razporeditev naslednja: Brežice (85), Krško (75), Sevnica (35), Nova gorica (46), Sežana (37), Ajdovščina (29), Celje (71), Laško (40), Velenje (37), Slovenska bistrica (35), Žalec (34), Šentjur (30), Kranj (59), Tržič (31), Domžale (53), Litija (32), Novo mesto (71), Ribnica (38), Črnomelj (31), Metlika (27), Ljubljana (251) in Maribor (97).
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del