Quantcast
Radio1_v_zivo


Danes začne veljati NOVA SPREMEMBA, ki povzroča zmedo! Nekateri ne vedo, kaj narediti ...
Slovenija | 4. 1. 2021 7:22
Fitnesi odpirajo svoja vrata, a pod strogimi pogoji
Ključne besede:     sprememba    novo    šport    fitnes    odprtje    odlok    pravila    strogo
Odpiranje fitnesov povzroča zmedo

Zadnji dan lanskega leta so sprejeli vladni odlok, ki z današnjim dnem, 4. januarjem dovoljuje treninge zgolj nekaterim kategorijam športnikov, hkrati pa navaja nekaj izjem.

Mojca Doupona, generalna direktorica direktorata za šport je za Dnevnik na Rtv Slovenija dejala, da so bili tudi v predhodnih tednih telovadnice in fitnesi načelom odprti, vendar pod zelo omejenimi pogoji: v enem prostoru je lahko vadil le 1 posameznik ali pa družina.

Treningi se torej dovoljujejo:

- vrhunskim športnikom

- perspektivnim športnikom, ki so dosegli vrhunske rezultate

- registriranim športnikom

- mladincem in kadetom, članom državnih reprezentanc ter poklicnim športnikom

Najmanj 5 metrov razdalje med vadečimi na 50 kvadratnih metrov

Od danes naprej je športno-gibalna dejavnost dovoljena več posameznikom tudi, če niso člani istega gospodinjstva, vendar pod strogimi pogoji. V zaprtih prostorih se mora zagotoviti najmanj 50 kvadratnih metrov prostora in najmanj 5 metrov razdalje med vadečimi. V prostoru, ki pa je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi le ena oseba.

Vodene skupine še ne bodo začele delovati

V novem odloku je predvidena le 1 posamezna vadeča oseba, ki jo lahko spremlja ena usposobljena oseba, to pa zaradi varnosti in pravilnejše izvedbe vadbenega procesa. Skupinske vadbe torej še ne bodo potekale, razen, če bi to bila družina, se pravi osebe iz istega gospodinjstva, ki bi vadile v istem prostoru.

Za obiskovalce bazenov prav tako veljajo pravila

Tudi za bazene bo veljalo enako kot za fitnese. Plavalci si morajo zagotoviti dovolj prostora, se pravi 50 kvadratnih metrov na posameznika in primerna razdalja.

Najboljši športniki bodo znova začeli s treningi

Najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci bodo znova začeli s treningi, vendar le v "mehurčkih," so zapisali na MMC-jevi spletni strani. Treningi mladincev in kadetov bodo od danes naprej začeli potekati v zaprtih prostorih in fizično ločenih skupinah.

Gre za približno 1.000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov. Do sedaj so lahko namreč vadili vrhunski športniki in športniki perspektivnega razreda ter vsi poklicni športniki, starejši od 15 let, vpisani v razvid pristojnega ministrstva.

V kolektivnih športih dovoljeno organiziranje športnih prireditev

V kolektivnih športnih panogah, kot so: hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal, mali nogomet, so še naprej dovoljena tekmovanja na najvišji kakovostni ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja. Prav tako je v kolektivnih športih dovoljeno organiziranje velikih mednarodnih športnih prireditev.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev, evropskih pokalov in velikih mednarodnih športnih prireditev.

Zakaj je za smučanje potreben hitri test, za zaprte športne centre pa ne?

Na vprašanje, zakaj je za smučanje potreben hitri test na covid-19, za zaprte športne centre pa ne, je Doupona odgovorila, da je odlok glede testiranja pred vstopom na smučišče pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, tako da direktorat za šport tukaj nima interpretacijske vloge, se pa ne bo testiralo pred vstopom v telovadnice.

Oranžno fazo lahko dosežemo po 18. februarju pravijo na IJS

Trenutno se nahajamo v rdeči fazi in dokler ne bo precepljenih vsaj 200 tisoč ljudi, vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen. Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da dosledno upoštevamo ukrepe, saj bomo sicer imeli spet nevarno eksponentno rast epidemije z vsemi negativnimi posledicami.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del