Quantcast
Radio1_v_zivo


UKREPI SO SE KONČNO SPROSTILI! Če boste želeli prehajati med občinami, pa morate NUJNO narediti naslednje
Slovenija | 14. 12. 2020 6:12
Do vključno 23. decembra se spročajo nekateri ukrepi
Ključne besede:     ukrepi    sproščanje    vlada    december    božič    občine    aplikacija    covid    epidemija    prazniki
Vlada je končno sprostila nekaj ukrepov

Od jutri naprej, pa do dne 23. decembra se bodo sprostili nekateri ukrepi, ki bodo v teh prazničnih dneh večini vsaj malo olajšali življenje. Spet bodo začele delovati naslednje storitve:

- javni potniški promet

- frizerski saloni

- saloni za pedikuro

- cvetličarne

- avtopralnice 

- kemične čistilnice

- bančne in zavarovalniške storitve

Dejavnosti za nego telesa, piercingov, tetoviranja in podobnih storitev pa ostajajo zaprte.

Šole ostajajo zaprte, saj je vlada ocenila, da sta pobuda za presojo ustavnosti ukrepa prepovedi zbiranja ljudi v šolah in vzgojno - izobraževalnih zavodnih za otroke s posebnimi potrebami in predlog za zadržanje njunega izvrševanja neutemeljeni. Zdravstvena stroka sproščanju ukrepov v tem trenutku izrazito ni naklonjena, saj je zdravstveni sistem na robu preživetja, po številu smrti je Slovenija med vodilnimi v Evropi. 

Prehajanje med občinami bo možno le z aplikacijo

V 4 regijah, kot so gorenjska, osrednjeslovenska, obalnokraška in goriška pa se bodo odprle tudi trgovine:

- z oblačili

- obutvijo

- športno opremo

- avto saloni

Pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno!

 
V omenjenih štirih regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. decembra odpravlja tudi omejitev gibanja na občino, če v vmesnem času ne bo poslabšanja epidemioloških razmer. 

Tisti, ki uporabljajo aplikacijo, se bodo torej lahko gibali na območju celotne regije, kjer imajo prebivališče in ne več samo po posameznih občinah. V drugo regijo, tudi če ima ta dobro epidemiološko sliko, pa še vedno ne bodo smeli.

Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo druge omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.


Janša pa je še sporočil, da bo v četrtek znano, kakšen bo režim omejitev v času božičnih in novoletnih praznikov. Ob tem je vlada pozvala vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s člani in javnostjo glede upoštevanje ukrepov.

''Naložimo si aplikacijo #ostanizdrav. Izpolnimo prijavo za cepljenje proti covidu-19. Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno,'' je zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del