Quantcast
Radio1_v_zivo


Službo, ki vam bo ponujena, boste od zdaj naprej morali takoj sprejeti!
Slovenija | 12. 11. 2020 7:33
Obveznost sprejema primerne zaposlitve bo nastopila takoj po vpisu v evidenco brezposelnih oseb in ne šele po poteku 3 mesecev od vpisa, kot je to sedaj
Ključne besede:     zaposlitev    epidemija    delo    novost    delovna doba    ukrep    služba    koronavirus    brezposelnost
Brezposelni tako ne bo mogel več zavrniti dela, ki mu bo ponujeno

Po novem boste morali takoj sprejeti službo, ki vam jo ponujajo, je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, saj se nahajamo sredi težkega obdobja epidemije,. 

Slab odziv brezposelnih za zaposlitev

Zaradi pomanjkanja kadra je za okrepitve osebja v socialno-varstvenih zavodih ministrstvo že vložilo 29 milijonov evrov, a je bil odziv brezposelnih, ki so registrirani na zavodu za zaposlovanje, precej slab. Na razgovor je bilo napotenih 700 brezposelnih oseb, udeležilo pa se jih je le 170.

Pri PKP 6 so se zato odločili, da spremenijo pogoje za zavrnitev dela. Brezposelni tako ne bo mogel več zavrniti dela, ki mu bo ponujeno in čakati na nekaj ''boljšega''.


Ko se oseba vpiše v evidenco brezposelnih bo takoj nastopila obveznost sprejema primerne zaposlitve in ne več po treh mesecih od vpisa, kot je to veljalo sedaj. Umaknili so tudi pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu in pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna.

Strokovnjak z zavoda za zaposlovanje bo presodil ali je oseba primerna za določeno delovno mesto, na podlagi njenih kompetenc, izobrazbe in starosti.

Po ministrovih besedah je ta ukrep nujen, če želijo okrepiti obveznost in zavedanje brezposelnih, da pomagajo reševati trenutne potrebe.


Starši, ki sobivajo z otrokom v bolnišnici, prejmejo plačilo

Novost PKP 6 je tudi plačano sobivanje staršev pri otroku v bolnišnici, ki velja za otroke do 14 leta starosti.

Zagotovili pa so tudi pravno podlago za zagotavljanje toplih obrokov za osnovnošolce in dijake v času pouka na daljavo, je še povedal Cigler Kralj.

Delavci v sivih in rdečih conah bodo po novem prejeli dodatek k plači, tudi če epidemija ne bo več razglašena.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del