Quantcast
Radio1_v_zivo


Na kavču ga je slikala z otroki, a se ji niti sanjalo ni, kaj sledi: ''JOKAM, KRIČIM, NE PRIDEM K SEBI!''
Žalostno | 3. 7. 2020 9:15
Umrl zaradi zastoja srca, ker je prekomerno pil energijske pijače
Ključne besede:     energijska pijača    smrt    zastoj    srce    oče    žalost    bolnica    slovo
John večer preden ga je zadela kap

41-letni John Reynolds, ki ni pil alkohola, nikoli kadil in bil fizično aktiven, je umrl zaradi zastoja srca po tem, ko je vsak dan spil eno energijsko pijačo, včasih celo več. Bil je inženir strojništva in delal veliko nočnih izmen ter si z energijskimi pijačami pomagal, da ni bil zaspan. Večer pred tragedijo ga je žena slikala s sinovi na kavču in niti sumila ni, da je še zadnjič med njimi. ''Še danes gledam sliko in včasih kričim, jokam in ne pridem k sebi, sprašujem se zakaj???''

Mesec dni preden je doživel srčni infarkt, je bil celo pri zdravniku, ki mu je dejal, da je njegovo telo zdravo in je v odlični formi. Žena Cassondra se celo spominja, da mu je rekel, da bi lahko njegovo telo primerjal s telesom 25-letnika. 

Nekega jutra pa je Cassondra ugotovila, da ne diha. Njegov obraz je bil že čisto moder, zato je hitro poklicala reševalce, ki so ga odpeljali v bolnišnico. Ugotovili so, da je doživel srčni infarkt. Morali so ga dati v umetno komo in ga z aparati ohranjali pri življenju. Po 14 dneh se stanje ni izboljšalo, ampak je bilo z njim vse slabše. Zdravniki so dejali, da mu ni več pomoči in ga bodo morali izklopiti iz aparatov.
''Sedela sem ob njegovi postelji, ga stiskala za dlan in gledala, kako počasi zapušča svet. Srce se mi je trgalo,'' 
se spominja tragičnega dne, ko je še zadnjič slikala sinove z njim, preden je za vedno zaspal.

Zdravniki so dejali, da takšen srčni infarkt ni običajen za komaj 41-letnega moškega in so se spraševali, kaj je botrovalo k tako nenadni smrti. Ko so ženo vprašali o njegovih vsakodnevnih navadah in prehranjevanju, je dejala, da jedel dokaj zdravo, a da je redno užival energijske napitke. Največkrat se jih je posluževal ponoči, ko je moral v nočno izmeno. 

Zdravniku se je takoj posvetilo, da je razlog njegove smrti uživanje teh ''smrtonosnih'' napitkov kar je povzročilo srčno aritmijo. 


Ostala je sama s tremi dečki, ki so bili takrat stari 5, 6 in 8 let

Poudaril je, da je količina kofeina v tovrstnih pijačah do trikrat višja v primerjavi z drugimi kofeinskimi napitki, kot sta kava ali kola. "Z zaužitjem velikim količin kofeina je povezanih veliko stranskih učinkov, ki so že znani, med njimi hitro bitje srca, palpitacija, dvig krvnega tlaka in, v najhujših primerih, srčni napad oz. nenadna smrt," je povedal doktor.Od Johnove smrti je minilo že 9 let, a Cassondra še danes opozarja ljudi, kako nevarne so energijske pijače in si prizadeva, da bi njeno zgodbo ljudje jemali bolj resno. Najbolj jo boli, ker starši to dajejo že otrokom, češ, ker je sladko in jim bo dalo energijo za učenje. Upa, da bo smrti zaradi tovrstne pijače čim manj ali vsaj, da se omeji njeno uživanje.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del