Quantcast
Radio1_v_zivo


Okrasna rastlina, ki jo imajo doma tudi številni Slovenci, pokončala 5-letnega dečka
Žalostno | 1. 6. 2020 6:46
Med igro zaužil delček rastline in v roku ene ure umrl
Ključne besede:     deček    rastlina    smrt    nevarnost    dom    Slovenci    strup    Difenbahija    roža
Žal mu niso mogli pomagati

Difenbahija je priljubljena listnata lončnica, ki jo pogosto zasledimo v domovih Slovencev. Ko je po spletu zaokrožila novica, da je zaradi nje umrl deček, pa se je marsikomu zataknilo, ko se je ozrl v kot svoje sobe in jo tam zagledal.

5-letnemu Estebanu je med igro nenadoma postalo slabo. Mama je sprva mislila, da gre za želodčne težave, čez nekaj trenutkov pa so se pojavili še drugi simptomi. V obraz je postajal vedno bolj vijoličen, začel je težko dihati, zato ga je takoj odpeljala v bolnišnico. Krvni izvidi so pokazali, da se je zastrupil s sobno rastlino. Deček je med igro pojedel delček te strupene rastline in v manj kot eni uri umrl. Je res možno, da zaradi zaužitja nastopi tako hitra smrt?

Difenbahija kopiči v vakuolah posebnih celic kristale kalcijevega oksalata, ki so podobni kristalnim mikado paličicam. Take celice lahko ob poškodbi rastlinskega tkiva (če žival ali človek ugrizne vanj) izstrelijo te kristalne paličice v usta in grlo živali ali človeka. ''Grlo oteče in to lahko vodi v zadušitev ali celo smrt,'' je pojasnila zdravnica.

*Vakuole so celični organeli, obdani s celično membrano, v nekaterih evkariontskih celicah. Sestava celičnega soka je odvisna od razvojnega stadija in funkcije celice.Velja pa vedeti, da zastrupitve z navadno difenbahijo niso tako hude (obstaja več vrst teh rastlin) in pri zaužitju običajno pride le do rdečice, bolečine v grlu, slinjenja in so smrtni primeri izredno redki.

Če se res zgodi, da ta rastlina pride v stik z jezikom, ta začne precej boleti, občutek je podoben pikanju. Žival, ki bi pomotoma zaužila tovrstno rastlino (bodisi pes ali mačka) naj bi še pravočasno odnehala s hranjenjem, medtem, ko otrok prepozno ugotovi, da je nekaj narobe.

Če so pri hiši otroci ali živali, se je tovrstnim strupenim rastlinam dobro izogibati ali jih imeti na mestu, ki niso dostopne otrokom.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del