Quantcast
Radio1_v_zivo


Pet Gruzijcev je vlomilo v kar 22 stanovanj v Celju in Velenju
| 29. 4. 2020 9:37
Vlamljali so po skrbno izdelanem načrtu
Ključne besede:     Gruzijci    vlomi    stanovanja    Celje
bloki
Gruzijci so vlamljali tudi v stanovanja Na Otoku v Celju.

Policisti so zaradi sumov storitve 22 vlomov  v stanovanja v Celju in Velenju ovadili pet državljanov Gruzije. Šlo  je za  dobro  organizirano  mobilno kriminalno skupino,  katere  člani  so masovno izvrševali vlome v različnih evropskih državah.

 

Na  območju Celja so člani te skupine v stanovanja vlamljali le v večjih stanovanjskih blokih. V eni od hišnih preiskav so našli listič z imeni več  celjskih ulic, kjer so vlome dejansko tudi izvršili. Osumljenci  torej vlomov niso izvrševali priložnostno ali občasno, ampak zavestno in načrtno, zelo  dobro organizirano in tudi vnaprej načrtovano. Trije od njih so vlome izvrševali  izključno  z  lomljenjem  cilindričnih  vložkov  ključavnic  na vhodnih  vratih  stanovanj,  dva  sta  v  stanovanja vlamljala še s pomočjo specialnega  vlomilskega  orodja  ter volnene nitke. Osumljeni ničesar niso prepuščali  naključju.  V vseh primerih so se skrbno prepričali, da lastnikov ni  doma  in  sicer tako, da so na podboj vrat in na vratno krilo prilepili lepilo,  ki  je  bilo  skoraj neopazno. Če nihče ni odpiral vrat, je lepilo ostalo celo, kar je bil storilcem znak, da stanovalcev ni doma.

 

V Celju in v Velenju so vlamljali v treh časovnih obdobjih. Trije   Gruzijci so v stanovanja vlamljali avgusta lani, druga trojica je v stanovanja  vlamljala  lani  pred  božično  novoletnimi  prazniki. Večine vlomov,  storjene  od januarja do marca  letos, sta osumljena Gruzijca, stara 33  in  45  let.  V  tem času sta v Celju vlomila v najmanj 14 stanovanj v Trubarjevi,  Kajuhovi,  Malgajevi,  Ljubljanski,  Škapinovi, Opekarniški in Podjavorškovi ulici.

 

Gruzijci so  kradli  večinoma denar in zlatnino, v določenih primerih tudi  moške  obleke,  torbe  in  kozmetiko. Povzročili so za približno 80.000 evrov škode.