Quantcast
Radio1_v_zivo


Seznam podjetij, ki so prejela KRIZNI DODATEK in REGRES
Slovenija | 23. 4. 2020 6:29
Nekateri zaposleni nagrajeni, nekje pa celo odpuščajo
Ključne besede:     kriza    podjetja    regres    dodatek    koronavirus    karantena    denar    plača    Slovenija
Podjetja, ki so izplačala svojim zaposlenim regres in krizni dodatek so ...

Na spletni strani Cekin.si so objavili seznam podjetij, ki so prejela krizni dodatek in regres. Nekateri delodajalci so že izplačali dodatke in regres, spodaj pa si lahko ogledaš kdo so in koliko so namenili svojim zaposlenim.

KRKA  - najmanj 326 evrov bruto na mesec


V Krki, kjer so v preteklih tednih ohranjali vse delovne procese, povezane z zagotavljanjem zdravil in poslovanjem družbe, znižanja plač ne načrtujejo. Možnosti za nadomestilo plač in prispevkov za čakanje oz. odsotnost z delovnega mesta zaradi višje sile ne bodo uporabili.

Vsi delavci, ki so svoje delo opravljali od začetka krize in bodo delali do konca aprila, bodo za ta čas prejeli še 10-odstotno dodatno uspešnost oz. najmanj 326 evrov bruto na mesec za polni delovni čas oz. 174 ur rednega dela. Člani nadzornega sveta Krke in njegovih komisij bodo do vključno meseca, v katerem bo epidemija v Sloveniji preklicana, 30 odstotkov prejemkov iz naslova svojega dela donirali pomoči potrebnim v lokalnem okolju.

NOVARTIS - imajo namena zaprositi za državno pomoč 

V Novartisu, katerega del je med drugim Lek, so ob sprejetih ukrepih zagotovili neprekinjeno poslovanje in nemoteno proizvodnjo zdravil, zato večjih "materialnih" motenj v poslovanju ne pričakujejo. Tako nimajo namena zaprositi za državno pomoč ali sredstva iz skladov za brezposelnost, prav tako kot odziv na pandemijo nimajo načrtov za zmanjšanje števila zaposlenih ali zniževanje plač.

PODJETJA, KI SO ŽE IZPLAČALA REGRES SO:

Regres za letni dopust so nekatera izmed v članku navedenih podjetij že izplačala, nekatera pa se o tem, kdaj ga bodo in v kakšni višini, še niso odločila.

- Krka
je regres v višini 1.806,50 evra vsem zaposlenim izplačala 17. aprila.

- V NLB so regres vsem zaposlenim izplačali 16. marca, in sicer 80 % povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Sloveniji, kar je znašalo 1.484,20 evra.

- Petrol je regres izplačal 13. marca, in sicer zaposlenim v višini 1.200 evrov, upravi pa v višini minimalne plače.

- V Telekomu so regres izplačali pri plači za marec, in sicer skladno s kolektivno pogodbo v višini 82 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.

- Unior je vsem zaposlenim, ki v času epidemije delajo, izplačal krizni dodatek skladno z interventnim zakonom. Poslovodstvo si v letu 2020 za poslovno leto 2019 ne bo izplačalo variabilnega dela prejemka.

- Hisense Gorenje bodo izplačali krizni dodatek tako, kot določa interventni zakon. Dodatek bodo v dogovoru s sindikatom obračunali glede na ure prisotnosti na delu aprila in maja, in sicer 200 evrov za 174 opravljenih delovnih ur v mesecu. V plače niso posegali, za zdaj tudi ne še pri vodstvu, je pa tudi to ena od možnosti, pravijo.

Zaposleni v Mercatorjevi operativni dejavnosti so po sklepu uprave že pri plačah za marec izplačali 30-odstotni dodatek za delo v rizičnih razmerah, velja pa ta dodatek do preklica. Dodatek, ki ga določa interventni zakon, pa bodo pri plači, izplačani maja, izplačali tako za marec kot april.

Petrol se je, čeprav v času epidemije zaznava tudi 50-odstotni padec prodaje, odločil za dodatna izredna izplačila tistim zaposlenim, ki so bili marca najbolj izpostavljeni možnostim morebitne okužbe s koronavirusom – gre za izplačilo posebnega Petrolovega dodatka in ne za izredna izplačila po interventnem zakonu. Uprava Petrola si je svoje plače znižala za 20 odstotkov, direktorji področij in direktorji sektorjev imajo nižje za 10 odstotkov, ostali zaposleni pa za okoli pet odstotkov. Ta ukrep bo trajal do predvidoma konca maja, o morebitnem podaljšanju pa se bodo odločili v drugi polovici maja.

V Telekomu Slovenije so povedali, da so v času epidemije zaposleni bolj obremenjeni kot sicer, da uporabnikom zagotavljajo nemoteno delovanje storitev in tehnično podporo ter se odzivajo na posebne potrebe državnih institucij in gospodarstva po večjih kapacitetah ali dodatnih storitvah. Velik del zaposlenih, med 70 in 80 odstotkov, svoje delo opravlja na daljavo. Višine prejemkov niso spreminjali, so pa marca zaposleni, ki so bili bolj izpostavljeni, prejeli dodatek za posebne pogoje dela.

V Luki Koper bodo krizni dodatek za marec in april izplačali z aprilsko plačo. Prilagoditev plače poslovodstva je "na dnevnem redu", pravijo in dodajajo, da bo odločitev o tem sprejeta v naslednjih dneh.

Intereuropa bo skladno z interventnim zakonom zaposlenim, ki delajo v času epidemije, izplačala krizni dodatek 200 evrov mesečno, v družbi pa še naprej poteka tudi nagrajevanje prek sistema individualne in skupinske uspešnosti. Upravi Intereurope so se plače na začetku leta že znižale od 19 do 22 odstotkov.

V skupini HSE, v kateri so med drugim hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči ter Termoelektrarna Šoštanj, je večina družb plačo za marec izplačala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da krizni dodatek za marec še ni bil izplačan. So pa v skupini Premogovnik Velenje, kjer so bila plače izplačane pretekli teden, zaposleni, ki so delali na delovnem mestu, prejeli dodatek v višini 200 evrov bruto v sorazmernem delu glede na prisotnost na delu.

Sicer bodo krizni dodatki vsem zaposlenim v skupini HSE izplačani v skladu z zakonodajo, pravijo, o morebitnih drugih oblikah finančnega nagrajevanja pa se še niso odločili. Poslovodstvo si plač ni dodatno nižalo, določene so okoli 15 odstotkov nižje, ko bi lahko bile po zakonu o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v državni ali občinski lasti.

V skupini GEN, v kateri so med drugim Nuklearna elektrarna Krško in hidroelektrarne na Savi, niso za to obdobje izplačali nobenega "kriznega" dodatka, saj se "z zahtevnimi razmerami soočamo dokaj pogosto, bodisi med remonti in zahtevnejšimi revizijami elektrarn ali pa na primer med intenzivnim izvajanjem investicij," in imajo vpeljane učinkovite sisteme nagrajevanja zaposlenih, ki dodatno prevzemajo izjemne odgovornosti in obremenitve, so povedali.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del