Quantcast
Radio1_v_zivo


Tudi Mariborčani bomo 22. aprila obeležili dan Zemlje
| 20. 4. 2020 15:42
Vsak zase naredimo nekaj za čisto mesto
Ključne besede:     Zemlja    Maribor    akcija
 Svetovni dan Zemlje bo letos drugačen.
Svetovni dan Zemlje bo letos drugačen.

Mestna občina Maribor na dan Zemlje poziva občane, da na sprehod vzamejo vrečko za smeti in vanjo spravijo odpadke, ki jih srečajo na poti, ter tako vsak prispeva k lepšemu okolju. 


V Mestni občini Maribor
so imeli kar nekaj načrtov, kako ga bomo letos praznovali. Koronavirus je za določen čas postavil naša življenja na glavo, a na mater Zemljo ne bomo pozabili.  

http://www.maribor.si/povezava.aspx?id=291&pid=17817

Vsako leto ta praznik našega planeta obeležimo z različnimi okoljskimi projekti in dogodki za širšo javnost. Med drugim smo predvidevali zaključek kampanje Moji odpadki, moja skrb, ki jo je MO Maribor od lanskega oktobra izvajala skupaj z javnim podjetjem Snaga Maribor. S to kampanjo smo ozaveščali o problematiki nepravilnega odlaganja odpadkov na ekoloških otokih in spodbujali k aktivni udeležbi v prizadevanjih za čistejše in urejeno mesto. Načrtovali pa smo tudi več akcij, v katerih bi očistili problematična območja v naši občini – od reke Drave z njenimi nabrežji do Stražunskega gozda. Zaradi trenutne epidemiološke situacije čistilnih akcij – ki so najbolj uspešne, če se jih udeleži veliko ljudi – seveda ne bomo izvedli.

Vseeno pa dan Zemlje 2020 ne bo šel neopazno mimo.

Ne moremo se množično organizirati na terenu, lahko pa vsak zase naredimo nekaj za čisto mesto. In ker nas gre tudi v času #ostanidoma večina vsak dan na svež zrak, občanke in občane Maribora vabimo, da na dan Zemlje, to sredo, ob tem vsak zase ali v krogu najožje družine izvedejo svojo individualno čistilno akcijo.

Zamisel je naslednja:

- ko bomo šli v sredo na sprehod v naravo v bližini svojega doma, bomo vzeli s sabo vrečko ali dve ter rokavice in razkužilo;

- če bomo videli v parku, gozdu, na zelenici ali ob cesti manjše odpadke, jih bomo pobrali, dali v vrečko in odnesli s sabo;

- na poti domov bomo vrečko z odpadki odvrgli v svoj smetnjak ali pa odnesli na začasno zbirno točko v svoji mestni četrti oziroma krajevni skupnosti.

Po vsej občini bomo pripravili 17 takšnih točk, po eno v vsaki MČ in KS. Zbirne točke bodo odprte od 9. do 18. ure, samo ta dan. Po tem odpadkov tam več ne bo dovoljeno odlagati. MOM in Snaga bosta poskrbeli, da bodo še isti večer vsi tako zbrani odpadki odpeljani na deponijo. Seznam lokacij začasnih zbirnih točk objavljamo spodaj.

• Ves dan bodo na terenu, v bližini zbirnih točk, tudi mariborski medobčinski redarji in inšpektorji, ki bodo spremljali odlaganje odpadkov.

Odpadkov od doma oziroma kosovnih odpadkov tja ne bo dovoljeno prinašati.

• Občane, ki bodo v naravi opazili odvržene večje odpadke oziroma naleteli na divja odlagališča, prosimo, da o tem obvestijo medobčinski inšpektorat na številko 040 205 953

Začasne točke v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, na katerih bodo lahko občani MO Maribor samo to sredo, 22. aprila, odložili vrečke z odpadki, pobranimi v naravi (točke bodo dobro označene):

KS BRESTERNICA-GAJ

 

 

 

 

parkirišče nasproti sedeža KS (Na Gaj 2)

 

 

KS KAMNICA

 

 

 

 

parkirišče pri pokopališču

 

 

KS LIMBUŠ

 

 

 

 

parkirišče ob potoku Blažovnica (pri krožišču, nasproti sedeža KS)

 

 

KS PEKRE

 

 

 

 

sedež KS – Bezjakova ulica 4

 

 

KS RAZVANJE

 

 

 

 

sedež KS – Razvanjska c. 22

 

 

KS MALEČNIK-RUPERČE

 

 

 

 

sedež KS – Malečnik 51

 

 

MČ CENTER

 

 

 

 

Meljska cesta 37 (parkirišče na zadnji strani objekta)

 

 

MČ IVAN CANKAR

 

 

 

 

Dom krajanov Košaki (V zavoju 40b)

 

 

MČ BREZJE-DOGOŠE-ZRKOVCI

 

 

 

 

sedež MČ – Na trati 2

 

 

MČ KOROŠKA VRATA

 

 

 

 

Lent, parkirišče ob Studenški brvi (Strma ulica)

 

 

MČ MAGDALENA

 

 

 

 

parkirišče za stavbo MČ (Ul. Heroja Zidanška)

 

 

MČ NOVA VAS

 

 

 

 

sedež MČ – Radvanjska cesta 65

 

 

MČ POBREŽJE

 

 

 

 

sedež MČ – Kosovelova ulica 13

 

 

MČ RADVANJE

 

 

 

 

parkirišče pod Vzpenjačo (v bližini ribnika in sprehajalne poti)

 

 

MČ TABOR

 

 

 

 

sedež MČ – Metelkova ulica 63

 

 

MČ TEZNO

 

 

 

 

sedež MČ – Panonska ulica 12

 

 

MČ STUDENCI

 

 

 

 

sedež MČ – Šarhova ulica 53a

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del