Quantcast
Radio1_v_zivo


Prihaja še ENA NEVARNOST: Zaradi koronavirusa pozabili, kaj se začne dogajati ta mesec
Uporabna vsebina | 11. 4. 2020 6:55
Po pregledu stanja iz leta 2019 so ugotovili, da Slovenija spada med države z najvišjo obolelostjo
Ključne besede:     klop    nevarnost    borelioza    zaščita    zdravje    ugriz    zajedalec
Previdno, klopi so tu!

Topli dnevi so tu, z njimi pa so prišli tudi klopi. V tem času, ko se vse vrti okoli koronavirusa, pa nikar ne pozabi na ustrezno zaščito pred nevarnimi zajedalci - klopi, sploh, če se veliko gibaš zunaj.

NIJZ opozarja, da smo ravno v obdobju, ko začnejo bolezni, povezane s klopi precej naraščati, vrh pa dosežejo v poletnih mesecih. 

Bo že držalo, da bi moral v času izolacije ostati doma, pa gibanje na svežem zraku, stran od ljudi, vsekakor ne bo odveč. In takrat se je dobro zaščititi. Če se veliko gibaš po travnikih, bližnjih gozdovih ali celo vrtnariš, potem se vsak večer pred spanjem dobro preglej. Posledice, ki jih povzroči ugriz klopa so lahko smrtno nevarne. 


Dodatni krivec za povečan porast klopov pa je tudi mila zima, kar je povzročilo, da so klopi lažje preživeli v gozdovih

Na vprašanje, zakaj še ni objavljenih tedenski podatkov o Iymski boreliozi in klopnem meningoencefalitisu, pa so na Inštitutu za javno zdravje odgovorili, da je celotna epidemiološka služba vpeta v delo koronavirusa.

Po pregledu stanja iz leta 2019 so ugotovili, da Slovenija spada med države z najvišjo obolelostjo, zaradi Iymske borelioze pa smo celo najbolj ogroženi na svetu. 

Simptomi in znaki bolezni

Borelioza običajno poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni (3-32 dni po ugrizu okuženega klopa) se pojavijo značilne spremembe na koži. Nastane nebolecˇa rdecˇina, ki se pocˇasi sˇiri po kozˇi, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kozˇna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa. Pomembno je razlikovati običajno alergično reakcijo kože, ki se lahko pojavi takoj na mestu ugriza od značilnih kožnih sprememb za boreliozo. Kožne spremembe niso vedno prisotne.

V drugi in tretji fazi bolezni (lahko tudi vecˇ mesecev ali let po okuzˇbi) se pokazˇejo znaki prizadetosti sˇtevilnih organov ali organskih sistemov: kozˇe, zˇivcˇevja, sklepov, misˇic, tudi ocˇi in srca.
Če na koži opaziš nenavadne spremembe, takoj pokliči zdravnika

Proti boreliji zaenkrat še ne poznajo ustrezne zaščite, pred klopnim meningoencefalitisom pa se lahko zaščitiš s preventivnim cepljenjem, ki pa trenutno ni na voljo. Vstop v zdravstvene ustanove je namreč omejen na nujne zdravstvene storitve, cepljenje pa ni nujna storitev.

V ZD Ljubljana so pojasnili, da velja izjemno cepljenje otrok do 12 meseca. Dobijo drugi odmerek cepiva proti rdečkam, ošpicam in mumpsu, da ne bomo imeli po zaključeni pandemiji koronavirusa še epidemije ošpic zaradi neprecepljenosti ter cepljenje proti tetanusu ob poškodbi, če je to potrebno glede na precepljenost oz. samo poškodbo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del